donderdag 4 juni 2020

Vaste planten voor schaduw

Goede kwaliteit vaste planten bestel je bij Tuincentrum. Hét online tuincentrum met meer dan 10. De veelzijdige groenblijver. Groot assortiment Camellia! Het tuincentrum dat thuisbezorgt.


Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research.

Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Landelijke bezorging lage prijs. Bestel één van onze 2top kwaliteit Vaste Planten snel op Bakker. Vaste planten die goed groeien en bloeien in de schaduw.


Je denkt misschien dat vaste planten niet goed groeien in de schaduw , maar niets is minder waar. Zegge (Carex morrowii) Houd je van gras in de tuin? Behalve speciale grassoorten voor in de schaduw zijn er ook prachtige siergrassen die zich prima thuis voelen op een koelere plek.


Veel mensen denken dat planten niet groeien in de schaduw. Laat je schaduwborder schitteren met deze schaduwplanten.

Er zijn genoeg mooie schaduwtuinen. Met wat creativiteit zorg je er toch voor dat opvallende, vrolijke exemplaren de grond oplichten. Vooral bodembedekkers doen het er goe mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden. Maar schaduw in de tuin is wat anders. Vaak gaat het hier niet om diepe schaduw , maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting.


Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste planten , met schaduwplanten is verrassend veel mogelijk. Schaduwplekken in de tuin saai en eentonig?


Ze staan op volgorde van de productcode, welke ongeveer overeen komt met de alfabetische volgorde. Hiervoor is gekozen vanwege computertechnische beperkingen. Tuinieren met vaste planten in de schaduw is heel goed mogelijk. Hieronder zitten veel bloeiende soorten, die bijna het hele jaar rond voor bloemen in zelfs het donkerste deel van de tuin kunnen zorgen.


Onder de vaste planten voor in de schaduw zitten veel bodembedekkers. Hi Mieke, bosgrond is van nature wat zuurder. Dus planten die houden van een iets zuurdere grond doen het hierin perfect.


Zo doen alle varens het goed in de schaduw , maar wil je wat kleur? Ga dan voor de astilbe, hortensia, bergenia, hosta’s of heuchera’s.

In de zon kun je kiezen voor de rhododendron, acer palmatum, digitalis of heide. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen droge schaduwplekken en vochtige, koele, groeiplaatsen. Die verschillen zijn er ook in de tuin. Er is een enorm aantal vaste planten geschikt voor een schaduwtuin. Tuiniers hebben vaak moeite met het vinden van geschikte planten voor relatief droge schaduwplekken onder bomen.


In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Vaak gaat het niet om echte diepe schaduw , maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Hoe maak je een schaduwtuin gezellig?


Met vaste planten natuurlijk! Elke tuin beschikt wel over plekken die in de schaduw liggen. Vaak wordt gedacht dat op dergelijke plekken weinig of niets wil groeien. Niet alleen bladplanten maar ook bloeiende planten gedijen op plaatsen waar weinig zon komt.


Veel vaste planten doen het goed in de schaduw of halve schaduw. Zon is voor planten een van hun eerste levensbehoeften. Groeien in (diepe) schaduw is voor veel planten dan ook behoorlijk lastig. Toch zijn er soorten die op zo’n plek kunnen overleven, zolang de grond maar vochtig genoeg is.


We vertellen je wat je je moet voorstellen bij (half) schaduw en geven je een lijst met planten die van schaduw houden. Deze planten groeien goed met weinig licht en zijn daarom ideaal voor donkere plekken in de tuin waar relatief weinig zon komt. Ze zorgen van lente tot herfst met hun bladeren en bloemen voor een schitterend kleurenpallet. In het najaar sterven de meeste soorten bovengronds af, maar de wortels houden een winterslaap tot in de lente het frisse loof opnieuw verschijnt.


Planten voor in de schaduw Groenblijvende struiken geschikt voor schaduw Mahonia (Mahoniestruik), Prunus (Laurierkers) en Rododendron zijn mooi groenblijvende struiken voor in de schaduw. De laatste heeft wel graag een zure grond. Het zijn vroeg bloeiende struiken, maar hebben door het groenblijvende karakter het hele jaar sierwaarde voor de.


Dit betekent dat de keuze van planten zich gaat uitbreiden tot variëteiten voor de minder diepe schaduw en halfschaduw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts