vrijdag 17 augustus 2018

De pruimenboom

De pruimenboom

Eene vertelling ¹ Jantje zag eens pruimen hangen, O! Is de pruimenboom nog niet zo groot dan kun je ook een wat lichtere meer handzame snoeischaar gebruiken. Zorg er altijd voor dat je de juiste maat snoeischaar gebruikt om beschadigingen aan de pruimenboom te voorkomen. Voor de liefhebbers van Jenna Blum en Sarah McCoy: De pruimenboom van Ellen Marie Wiseman is een meesterlijk geschreven verhaal over de veerkracht van mensen en liefde die alles doorstaat, tegen de achtergrond van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Bloei waar je geplant bent , zei haar oma altijd tegen haar.


De pruimenboom

Pruimen – (Prunus domestica) behoren tot de steenvruchten. Snoeien kan na de bloei in het voorjaar of direct nadat ze vrucht hebben gedragen. Bovendien genezen snoeiwonden in het voorjaar en de herfst sneller dan in de winter. Het is bij een pruimenboom erg belangrijk om goed te bemesten.


Kunstmest kunnen wij niet aanbevelen aangezien het meestal te snel afgeeft. Een mengsel van natuurlijke, organische meststoffen specifiek voor fruitbomen is bij ons te. De bomen zijn namelijk erg gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel. Hoe snoei je de pruimenboom ? Je hoeft de pruimenboom niet te snoeien om de vruchtdracht positief te beïnvloeden, zoals dat bij veel andere.


De pruimenboom

Kun je een pruimenboom drastisch snoeien? Houd rekening met verwaarloosde bomen door slechts een lichte snoei toe te passen. Mijn pruimenboom draagt geen vruchten, hoe komt dat? De kans is groot dat je fruitboom een ‘beurtjaar‘ heeft. Een pruimenboom snoeien en verzorgen.


Pruimenbomen staan bekend om de gigantische productie die ze soms kunnen halen. Hiertoe wordt de pruimenboom geënt of geoculeerd op een onderstam. Belangrijk bij de keuze van de onderstam is de groeikracht. Ene vertelling Jantje zag eens pruimen hangen, O! Hier is, zei hij, noch mijn vader, Noch de tuinman, die het ziet: Aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet. Maar ik wil gehoorzaam wezen, En niet plukken: ik loop heen.


De pruimenboom

De pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesem In een wat ruime tuin is het erg mooi om een pruimenboom te planten. Deze boom heeft niet veel verzorging nodig waardoor je zonder veel specifieke kennis toch profijt van de boom kunt hebben. Uiteraard moet de boom ook geplant worden, indien u dit zelf wilt doen raden wij het volgende stappenplan aan: Bestel ook de complete boommaterialen set, zo staat uw boom stevig in de grond en verkrijgt het de juiste groei.


Snoei de boom in maart en verwijder hierbij de dikke takken. Zó snoei je de pruimenboom het best. Hoe moet je de pruimenboom snoeien? Het is belangrijk om te weten dat je de pruimenboom niet te vaak moet snoeien. Hoewel bij veel bomen (perenboom bijv.) en struiken geldt dat je veel nieuwe takken en vruchten krijgt na het snoeien, is dit bij de pruimenboom niet het geval.


Een snelle groeier is de Reine Victoria. Hauzzwetsche is weer erg geliefd in de keuken vanwege de stevig aromatische smaak en het feit dat de pruim veel vruchtsuiker vast houdt. Het ligt aan de soort pruimenboom of deze wel of niet.


Reine Victoria bijvoorbeeld heeft wanneer enkele jaren oud vruchtdunning nodig, aangezien hij te veel pruimen maakt en deze anders niet goed rijp kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts