maandag 23 december 2019

Taxusboom snoeien

Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker. Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Meestal zijn dit gaasvormen die over de nog jonge taxusplanten worden gezet. De takken gaan dan in de juiste vorm groeien en bij het snoeien vormt het gaas een handige begrenzing.


Goed kijken is het halve werk.

Taxus gratis laten snoeien. Heb je een grote taxushaag (taxus baccata), van minstens twintig meter, dan kan je deze in bepaalde gevallen gratis laten snoeien. Kies voor een jaarlijkse slijpbeurt, voor een optimaal snoei resultaat! Zorg ervoor dat u tijdens het snoeien uw taxus van breed naar smal snoeit.


TIP: Laat uw snoeischaar periodiek slijpen. Doorgaans is snoeien overbodig.

Heeft u minder tij dan kunt u hem ook keer per jaar snoeien. Voor meer figuurvormen zie bij het snoeien van Buxus. Snoei hem dan zo ongeveer rond de langste dag eind juni begin juli. Je doet dat eind mei voor de eerste keer en je doet eind augustus voor de tweede keer.


De taxus groeit niet erg snel, dus meestal is één keer snoeien per jaar genoeg. Toch kun je altijd wat bijsnoeien als je dat beter lijkt. Soms wordt de taxushaag in het najaar, voor de vorst, nog een keer helemaal gesnoeid. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


Het beste weertype voor het laten snoeien van taxus is een bewolkte dag – daarvan hebben we er natuurlijk genoeg in. Voor vogels zijn de bessen eetbaar, omdat in de magen van de vogel de zaadhuid niet wordt afgebroken. De groenblijvende haagplant is erg populair voor het vormen van een groene dichte haag die lijnen in de tuin accentueert of juist een subtiele afscheiding in de tuin vormt. In de magen van zoogdieren (ook de mens) wordt de zaadhuis afgebroken en komt het taxine vrij.


Bij grazende dieren kan het eten van de naalden zelfs fataal zijn. In tuinen kunnen ook blok- of ronde vormen gemaakt worden.

Scheuten en bladeren worden ervan geel en kunnen afsterven. Doet dit bij voorkeur één keer per jaar op een bewolkte dag in in mei of in juni. Bij het snoeien moet u niet vergeten dat de taxus een giftige plant is. Moet de taxushaag flink teruggesnoeid worden, dan doe je dit het beste in de winterperiode, maar nooit bij vorst! Trek daarom voor u uw taxushaag gaat knippen handschoenen aan.


Dieren mogen er niet van eten, dit is dodelijk. Het is belangrijk dat u de takken na het snoeien goed opruimt. U kunt ze weggooien, maar soms worden de takken ook ingezameld om er kankermedicijnen van te maken.


Maar taxus is het mooiste, wordt het oudste, en verdraagt snoeien het. Een taxus verdraagt ook diep terugsnoeien. Snoei een taxus maar keer per jaar , juni is de beste maand. De taxus, een prominent lid van de coniferenfamilie, is een veelgebruikte plant die vaak in haagvorm wordt toegepast. Al vanaf het moment van het aanplanten, moet je beginnen met snoeien van je taxus.


Voor veel mensen is de taxus snoeien een angstig moment, vooral wanneer de taxus nog klein en kwetsbaar is. Een keer in juni voor de langste dag om de snel gegroeide, jonge scheuten af te knippen en de tweede keer in september om de haag netjes in structuur en vorm te houden. Snoei deze dan in de periode van juni tot augustus. Gebruik een scherpe schaar en snoei nooit met zonnig weer, de naalden kunnen dan verbranden.


Dit kan vaak bij de gemeente of bij plaatselijke tuincentra of tuin- en hobbywinkels. Wanneer u uw snoeisel wilt inleveren moet u ervoor zorgen dat u uw haag ieder jaar snoeit. Wanneer u de haag gaat snoeien moet u dus niet vergeten om het snoeisel in te leveren. Bij achterstallig onderhoud en te voorzichtig snoeien wordt de haag elk jaar een beetje breder en niet voller.


Als je dan na enkele jaren de haag flink onder handen wilt nemen moet je rigoureuze maatregelen nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts