vrijdag 20 december 2019

Lathyrus bloem

Bestel nu Bloem producten vanaf € bij Viata, jouw online apotheek. Voor de scherpste prijzen online! Hou je zelf fit en gezond. Ontdek ons ruim aanbod vitaminen!


Vragen over uw product of over uw klachten.

Bel of mail met één van onze experts. Bekijk ons uitgebreid assortiment gezondheidsproducten online of in onze winkel. Een zachtaardige, tedere bloem met zoet parfum. Het lijkt of deze tedere pronk- of siererwt een zoete doorvertaling is van de prinses op de erwt.


Bij veel koningshuizen valt ze namelijk erg in de smaak en bij prinses Juliana stond ze met stip op één. Zij verzamelde de meest bijzondere rassen en kruiste ze tot nog mooiere exemplaren. Lathyrus staat voor zachtaardigheid.


De bloem stamt uit de vlinderbloemfamilie, kent 1tot 2soorten en werd eind 17e eeuw ontdekt in Sicillië.

De naam is waarschijlijk afgeleid van het Griekse lathuros dat zoiets als peulgewas betekent. De lathyrus wordt geroemd om de rijke bloei en de vele kleuren en uiteraard de bedwelmende geur. En zo komt er een einde aan een lange lap tekst over het zaaien van een bloem die gemakkelijk zou zijn volgens veel tuinbladen, maar het dus duidelijk niet is. Binnen drie dagen is de lathyrus dood. Haal de plant nooit met een schop uit de grond om hem weg te gooien.


Je loopt een groot risico dat je tijdens het vervoer van de plant andere delen van de tuin besmet. Knip de plant boven de grond af en gooi meteen in de container. Laat de grond met rust en zet er de eerste vier jaar geen lathyrus meer op. U kunt bij ons terecht voor bijna alle kleuren tegen topkwaliteit. Kijk bij het assortiment als u wilt weten welke soorten en kleuren wij leveren.


Via de veiling vindt onze lathyrus vanwege de goede kwaliteit zijn weg over de hele wereld van Japan tot Amerika. U kunt de lathyrus ook rechtstreeks bij ons bestellen per mail en telefoon. Latifolius betekent met brede bladen. Maar zaaien in februari of maart is ook prima, bloeit dan gewoon wat later (maar dus ook tot later in het seizoen).


Dagelijks verse bloemen van de kweker. Wanneer moet ik lathyrus zaden zaaien? Doe dit tegen een schutting aan, of ergens anders waar de plant kan klimmen en ondersteuning heeft.

Niet voor niets heet deze bloem zo. Leuk om tegen een schuurtje te laten groeien, maar nog leuker om ze zelf te plukken. Deze kleine snijbloem is in iedere tuin te kweken. Wie de moeite neemt deze eenjarige klimmer zelf te zaaien wordt beloond met een lange bloei en een heerlijke geur. Ze vormen dan meer zijscheuten.


Heerlijke geur Wie van dichtbij van de geur wil genieten, kan lathyrus op het terras of balkon planten. Plaats het klimrekje direct in de pot. Buigzame takken van een hazelaar of wilg zijn hiervoor erg. De bloemkleur van de ruige lathyrus is rood met blauw.


De geurige en warmteminnende soort bloeit in mei tot en met juli. Het taxon wordt voornamelijk door hommels en bijen bestoven en de zaden strooit ze zelf uit. De vrucht is een doosvrucht.


De ruige lathyrus is een therofyt. Juliana werd geraakt door hun tere schoonhei bijzondere pasteltinten en heerlijke geur. In Spanje, en wel Castilia-La Mancha, is het meel gangbaar: harina de almortas – buiten deze regio is de bloem lastiger verkrijgbaar en wordt het ook gemengd met dat van granen. Van de bloem wordt pap gemaakt die ook almortasheet. Het zaad gaat half februari de grond in.


Omdat lathyrus een harde zaadhuid heeft, is het verstandig om die eerst zacht te maken. Een kwestie van een koffiefilterzakje in een dun laagje regenwater leggen, daar de zaadjes op uitspreiden en die uur laten liggen. De Nederlandse naam is pronk- of siererwt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts