woensdag 25 januari 2017

Druiven bemesten

Je druif bemesten is een heel belangrijk onderdeel van het voorjaar. Rond deze tijd loopt de druivenrank uit waardoor hij gelijk gebruikt maakt van de toegevoegde mest. Het beste is om hiervoor stalmest te gebruiken. Net als zoveel andere planten in uw tuin hebben ook uw druivenplanten een gepaste verzorging nodig om goed te kunnen groeien en mooie, smaakvolle druiven op te leveren.


Druiven bekalken en bemesten.

Naast een degelijke bekalking is het ook belangrijk om een goede bemesting te voorzien. Een druivelaar heeft een vrij grote kalkbehoefte. En het is nu een goede tijd om te bemesten ! Dan gaat het om druiven in de volle grond.


Staat je druif in een kas, dan begint die iets eerder te groeien en moet je hem dus ook iets eerder bemesten. Het eerste jaar hoeft u dus niet te bemesten , omdat de plant dan toch maar rustig wortelt (dit moet je niet opjagen). Bemesten van zieke of zwakke druiven.


Als een druivelaar ziek of zwak is (u heeft hem bijv. net verplaatst) is het niet goed om te sterk te bemesten.

Laat het eerste jaar en tweede jaar geen trossen aan de druivelaar staan, daar dit de plant teveel uitput. Indien de nieuwe twijgen een pink dik worden op het einde van dit jaar, dan kan je proberen enkele trosjes volgend jaar te laten staan. De andere planten groeien immers toch ook goed? Water geven hoeft dan niet meer, en zelfs bemesten is nauwelijks nodig.


Rassen Niet alle rassen zijn zonder meer geschikt voor ons nederlands klimaat. Het groeiseizoen voor druiven is relatief kort in nederland en belgie, dus we moeten het doen met snel afrijpende rassen. Gelukkig zijn die er in overvloed. Het is ook geen luxe product meer wat vroeger wel het geval was. Complete meststof voor het bekomen van gezonde planten met smaakvolle en sappige druiven.


Deze 1 natuurlijke meststof bestaat uit een grote variatie aan natuurlijke grondstoffen die door het microbieel bodemleven geleidelijk aan en in overeenstemming met de voedselbehoefte van uw planten wordt vrijgesteld gedurende 1dagen. Mocht je last hebben van een arme zandgrond dan luidt het advies om maal per jaar te bemesten volgens het advies op de verpakking. Volg de adviezen op de verpakkingen. Zodra de trossen groeien, zullen er ook spontaan druifjes uit vallen.


Dit is een natuurlijke selectie: alleen de sterkste druiven groeien door. Ook hier geldt weer dat de druiven die doorgroeien dikker zullen zijn naarmate de concurrentie geringer is. Pas geplante fruitbomen, druiven en kleinfruitstruiken moeten niet of slechts een beetje bijgemest worden, om te voorkomen dat de wortels verbranden.

Een laagje compost en hakselhout uitstrooien op de plantspiegel (rond de boom of struik) is voldoende. Hou de boomstam vrij om verbranding en schimmelinfectie te voorkomen. Gebruik na eind juni geen stikstof meer omdat dit een te sterke bladgroei geeft, dit komt niet ten goede aan het afrijpen van de druiven. Ook in het eerste jaar liever geen stikstof geven, dit komt de wortelgroei niet ten goede, meng liever 1gram patentkali door de grond. Als u kasdruiven heeft moet u goed opletten met het bemesten van druiven.


Voor het bemesten van druiven productinformatie Organische meststof met voldoende stikstof voor een goede groei van de druivelaar en fosfor en potas voor een rijke opbrengst. Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Door niet te veel trossen uit te laten groeien, gaat er meer energie naar de overgebleven trosjes. Dat betekent dus dat je een aantal trossen gaat verwijderen.


Bij veel planten is dat geen groot probleem, maar bij fruitbomen, en dan vooral druiven , kan dit voor minder lekker fruit zorgen. Vaak wordt de bemesting vergeten. Een goede bemesting hoeft niet veel geld of tijd te kosten, en kan de druif een stuk zoeter maken. De bemesting van een druif bestaat in principe uit twee delen. Je trekt de beginnende scheut simpelweg uit de bladoksel.


Houd dit goed bij, want de scheuten kunnen heel snel groeien. Zoals je hebt kunnen lezen is druiven snoeien niet moeilijk. Een mooie, gezonde druivenplant met lekkere sappige druiven vergt echter wel wat moeite. Snoei druiven in de winter als de sapstroom tot stilstand is gekomen. Gebruik schoon en scherp gereedschap, om infecties te voorkomen.


Snoei niet bij vorst of als vorst wordt verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts