vrijdag 15 juli 2016

Monumentale bomen

Bekijk ons assortiment online. Op deze website kan iedereen zien waar de monumentale bomen staan. Bomen uit de buurt kunnen om diverse redenen bijzonder zijn: bijvoorbeeld omdat ze groot, ou of gewoon erg mooi zijn.


Monumentale bomen zijn van nationaal belang, volgroeide bomen zijn een kostbaar bezit. Landelijk Register van Monumentale Bomen.

Van straatbomen, parkbomen tot echte monumentale bomen. Rotterdam heeft meer dan 600. Door de Tweede Wereldoorlog en de zakkende bodem niet veel oude bomen , maar toch staat er een aantal dat kenmerkend is voor de stad. Een monumentale boom is minimaal jaar oud en heeft minstens één van de volgende kenmerken: beeldbepalende waarde, cultuurhistorische waarde, natuurwaarde en zeldzaamheidswaarde. De minimale stamomtrek is cm.


Overige beschermwaardige houtopstanden kunnen ook jonger zijn, zoals bijvoorbeeld herdenkingsbomen. Oudere bomen zijn vaak beeldbepalend en heel waardevol voor de omgeving waarin ze staan. Bomen die ouder zijn dan jaar zijn grotendeels aangemerkt als monumentale boom.

En controleert zij de bomen jaarlijks intensief op vitaliteit, ziekten en plagen. Adviesraad Monumentale Bomen. Bomenstructuurvisie vastgestelde selectiecriteria voor monumentale bomen in het openbaar groen. De kaart geeft zowel de beschermwaardige houtopstanden weer (waaronder monumentale bomen ) als de groene rijks- en gemeentelijke monumenten. Bijzondere bomen kunnen een monumentale status krijgen.


In Delft staan oude, zeer karakteristieke bomen die zorgen voor een speciale uitstraling van de stad. Een deel van de bomen in de gemeente zijn monumentale en waardevolle bomen. Dit zijn oude bomen die belangrijk zijn voor de herkenbaarheid van de omgeving. Ga naar het kaartje om te zien waar deze bomen staan. Alle monumentale bomen staan in het overzicht monumentale bomen (pdf) De lijst wordt elke vijf jaar geactualiseerd.


Naar verwachting voldoet een aantal bomen niet meer aan de criteria. De afgelopen jaar is een inventarisatie bijgehouden van mogelijk nieuw toe te voegen monumentale bomen binnen onze gemeente.

Het is belangrijk dat deze bomen zoveel mogelijk behouden blijven. Daarom biedt de gemeente een tegemoetkoming in de kosten van duurzaam onderhoud en het in standhouden van uw monumentale boom. Een boom of struik kan een monumentale status hebben.


Bijvoorbeeld door de ouderdom, schoonhei zeldzaamheid of functie in de omgeving.

De stad Utrecht heeft ruim 4. Deze bomen staan op een lijst. Van deze bomen zijn ongeveer 1. Dit is vastgelegd in artikel 4:van de APV Amersfoort. Het gemeentelijk bomenbeleid kent geen bijzondere bescherming of verzorging voor bomen met een monumentaal karakter: alle bomen zijn even waardevol.


Kaart monumentale bomen en ander waardevol groen. De criteria voor het plaatsen van een boom op de lijst van gemeentelijke monumentale bomen zijn beschreven in artikel 4:12G van de APV. Amsterdam plant al meer dan 4jaar bomen. Om te weten of de boom die u wilt kappen, op de beschermde bomenlijst staat, kunt u bij het tabblad Formulieren de complete Lijst met beschermde bomen raadplegen. Er is onderscheid gemaakt in monumentale bomen , waardevolle bomen en waardevol houtopstand.


U kunt bij de gemeente een boom aanmelden als monument. Wijzigingen moet u aan de gemeente melden. Reden genoeg om onze ( monumentale) bomen te koesteren. Zo controleert zij de bomen twee keer per jaar op vitaliteit, ziekten en plagen.


Bomen waarvan je weet dat die er al stonden toen je betovergrootvader nog een kleine jongen was. Daarnaast voorzien bomen ons van zuurstof. De gemeente houdt een lijst bij met monumentale bomen. Dat zijn met recht monumentale bomen.


Een ander deel staat op het terrein van inwoners of bedrijven. Voor deze bomen zorgen wij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts