dinsdag 21 augustus 2018

Bamboe snoeien

Hoe en wanneer u snoeit leest u hier. Steeds meer mensen kiezen voor bamboe in de tuin. Terecht, want het is een waanzinnig mooie plant, sterk, wintergroen en hij geeft heel veel sfeer.


De bamboe snoeien hoeft niet, maar is wel aan te raden: je houdt de plant in vorm en hij wordt compacter. Woekerende soorten hebben lange dikke stengels en het groen bovenin. Als het nodig is, staat de juiste soort dan wel op de juiste plaats?

Als je dan snoeit, probeer dan het speelse en sierlijke karakter van je bamboe te behouden. Het is dus een niet woekerende bamboe. Is bamboe Fargesia winterhard?


Als deze niet woekerende bamboe onderhevig is aan een stevige vorstperiode, kan hij zijn blad laten vallen (in zachte winters blijft de plant groen). Een beschutte standplaats zorgt ervoor dat het wintergroene blad mooi blijft. Hoe kan ik bamboe Fargesia murieliae snoeien ? In welke maand je bamboe moet snoeien , is afhankelijk van de situatie.


Denk aan het mooi houden van je haag of omdat de plant bijvoorbeeld schade heeft opgelopen door vorst.

Er zijn verschillende redenen om bamboe te snoeien. Indien u een mooiere en beter bladontwikkeling wilt hebben, kunt u de onderste stengels van de bamboe uitdunnen. Doordat u dit doet, krijgt de bamboe meer ruimte voor nieuwe scheuten en krijgt de bamboe meer licht.


Dit resulteert in een betere en mooiere bladontwikkeling. Voor het snoeien van bamboe dien je een aantal stappen te volgen. Daarnaast is het moment van bamboe snoeien enorm belangrijk. Op deze pagina geven we je handige tips voor het snoeien van bamboe en kom je erachter wanneer je het best aan de slag kunt gaan. Bamboe snoeien wanneer en hoe?


Heeft jouw bamboe schade opgelopen tijdens een koude winter? Zo zorg je ervoor dat alle stengels weer gezond zijn en dat er geen onnodige energie naar dode stengels gaat. Een bamboestengel gaat ongeveer jaar mee. Snij de dode takken weg om de planten mooi te houden en om nieuwe scheuten plaats te geven.


Sommige bamboeliefhebbers snoeien de bamboetwijgen op zodat je makkelijker onder de planten kan doorgaan en toch de exotische sfeer kan behouden. Zó moet je een bamboe snoeien. Snoeien van bamboe is niet echt nodig.


Hoe moet je een bamboe snoeien ? Ieder jaar ontstaan er lange, nieuwe scheuten die vanaf de wortel omhoog groeien. Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer.

Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Vooral bij reuzen soorten die je graag nog groter wilt hebben. Vraag gerust om advies of kom een keer op afspraak langs in de tuin en kwekerij. Het uitdunnen van bamboe doe het beste in de zomer (juli) nadat de nieuwe halmen (stengels) volgroeid zijn. Knip de oudste, beschadigde en dunnere stengels tot net boven de grond af.


In ieder tuincentrum hebben ze allerlei snoeimateriaal zoals snoeischaren, takkenscharen, snoeimessen en snoeizagen. Indien u gaat snoeien zorg dan ook dat uw handschoenen draagt. Zo voorkom je wondjes aan je handen. Meer info over de soorten bamboe en het verwijderen van bamboe leest u hieronder.


Dat gaat vooral gemakkelijk als de grond rondom de bamboe wat lager is. De zwarte bamboe verdraagt vrij veel zon en droogte. De plant is goed winterhard maar groeit bij voorkeur op een beschutte plek.


Alle bamboe is gemakkelijk te snoeien met een sterke snoeischaar of takkenschaar. Nandina domestica snoeien. De struik vereist geen zware snoei. Indien nodig kun je in april te lang geworden scheuten inkorten, die de vorm van de struik bederven. Dit kan in het voorjaar en najaar gedaan worden.


Wel vinden wij dat het uiterlijk van een bamboe er meestal niet beter op wordt. Let bij de aankoop dan ook op de groeiwijze. Houdt u van een opgaande groeiwijze? Tips die u helpen bij het verzorgen van de bamboe orchidee.


Dendrobium Nobilé verdraagt veel licht, maar plaats hem niet in direct zonlicht in het voorjaar en de zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts