donderdag 9 januari 2020

Sarracenia verzorging

Vind je baby-uitzet bij Wehkamp. Shop jouw artikelen bij Wehkamp. Ontdek het assortiment van Wehkamp. Ga rimpels en oneffenheden tegen met de exclusieve gezichtsverzorging van MGC Derma! Bestel al je natuurlijke verzorgingsproducten snel en veilig via onze website!


Het zijn erg ingewikkelde bloemen welke niet zelfbestuivend zijn.

In veel gebieden zijn er geen insecten welke de bloem bestuiven of is het nog te vroeg in het jaar voor deze insecten. Vul de pot met een speciale grond voor vleesetende planten, deze kan het vocht goed vasthouden. Zorg dat de grond vochtig blijft.


Zet de plant op een schotel en geef iedere dag een beetje water op de schotel. Vele carnivoren groeien in het voorjaar en de zomer ook buiten goed. Houdt echter rekening met te harde wind en regen.


Ze lokken insecten met hun geur en kleur, vangen en verteren. Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier.

Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtklappen. Er zijn elf soorten beschreven. De planten in het geslacht worden ook wel trompetbekerplanten genoemd. Dit betekent dat je ze niet in een terrarium kunt kweken (behalve als zaailingen).


Als de bekers slap zijn en omvallen betekent dat dat ze niet genoeg licht krijgen. De bekers moeten zichzelf overeind kunnen houden. Het lokt insecten met de bekervormige bladeren die een nectar geur verspreiden. Aan de binnenkant van de randen is de kans zeer groot dat het insect in de beker valt door de gladde ondergrond. Belangrijk is dat de grond continue vochtig gehouden moet worden met het liefst kalkvrij water.


Het enige probleem is dat je vaak niet precies weet wat voor soortnaam erbij hoort. Dit laatste is eventueel wel uit een boek te halen. Laat staan de eisen van de plant. Sarracenia verwachten een lente, zomer, herfst en. Het is de bolling van de beker die met genoeg fantasie op een barbapapa doet lijken.


Aan de rand aan de bovenkant van de beker bevindt zich een glad opperlak met kleine ribbels die loodrecht naar beneden lopen. Vrijwel alle vleesetende planten gedijen gedurende de zomermaanden uitstekend buitenshuis. Dit geslacht telt slecht één soort Dionaea muscipula.


De vallen van deze plant trekken insecten aan, waarna deze insecten verdrinken in de vloeistof onderin de val en verteerd worden door de plant.

Zo komt deze plant aan zijn fosfaat en nitraat in de voedingsarme bodem van het oosten van de VS. Natte voeten zijn geen bezwaar. Plantenvoeding hoeft niet, ze vangen hun eigen eten. Vleesetende planten drinken het liefst regen-, gedestilleerd- of zacht kraanwater.


De plant bloeit heel vroeg in de lente met grote, geurende, robijnrode bloemen, die voornamelijk door bijen bevrucht worden. Eens de voortplanting gegarandeerd is, komen de bijzondere bladeren van de plant tevoorschijn. Zet ze tijdens de groei dus gerust in een grote schaal in zure potgrond in een paar centimeter water. Regenwater is favoriet, maar gedestilleerd water of zacht kraanwater lusten ze ook.


Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels, waar we je graag verder helpen. Onderaan is het olijfgroen, naar boven toe verkleurt het donkerrood. De rand is sterk gegolfd en staat naar beneden of naar boven af.


Ik vond deze algemene beschrijving voor de verzorging van vleesetende planten: De meeste vleesetende planten houden van een natte moerasachtige omgeving, dus zet je planten in een laag water tijdens de groeiperiode. Alles voor jou en je kindje! Daarom noemen wij hem liever Milan.


Ondanks dat hij er allesbehalve gevaarlijk uitziet, moeten insecten wel degelijk bang zijn. Muggen, spinnetjes en vliegen worden naar de glibberige rand gelokt, waarna ze door de gladde binnenzijde naar beneden glijden. Daar bevindt zich een soort ‘maagsap’ dat de insecten verteert. Je kunt op verschillende manieren aan een vleesetende plant komen.


Zo kunnen ze het hele jaar door worden gekweekt en kun je ze dus vanuit zelf proberen te zaaien. De Venus Vliegenval (Dionaea muscipula) groeit in de veengebieden van Noord- en Zuid-Carolina in de Verenigde Staten. De Nepenthes groeit in de hete vochtige jungles in het Verre Oosten, rond Borneo. Nieuwe bekers zijn nog groen maar verkleuren in de zon naar het donkerrood.


Ook zeer goed te gebruiken als kamerplant op het zuiden. Verlangt regenwater en volle zon. Van origine zijn sarracenia ’s moerasplanten op arme zure gronden. Met oeverplanten creëert u ‘zachte’ randen rondom uw vijver en worden de randen als het ware gecamoufleerd. Helaas zijn ze moeilijk te houden in ons klimaat, omdat ze een warme, vochtige (mistige) omgeving nodig hebben.


Toch zijn ze met de juiste verzorging mooi groot te krijgen (zie het filmpje hieronder). Enkele soorten van dit geslacht worden in hun natuurlijke omgeving bedreigd in hun voortbestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts