donderdag 2 augustus 2018

Cornus kousa snoeien

Hét online tuincentrum met meer dan 10. Vanaf €gratis thuisbezorgd. Het snoeien beperkt zich tot het wegnemen van dode twijgjes.


De naam is niet echt ingeburgerd in ons lan maar we zien hem hier ook niet zo vaak. Het is een langzame groeier, bij ons meestal niet hoger dan twee meter. Voor de rest heeft de plant geen snoei nodig.

Een Japanse kornoelje kan uitgroeien tot een behoorlijke struik of meerstammige kleine boom. Het blad is groot en donkergroen, de onderkant van het blad is blauwgroen. De plant wordt daarom vaak solitair aangeplant in een border, gazon of tussen bodembedekkers. Op deze manier kan de plant in alle richtingen vrij groeien en geniet ze een speciale plek in de tuin. Deze vruchten zijn eetbaar.


Wanneer bloeit de Japanse kornoelje? Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. In de herfst verkleurd het blad prachtig naar rode kleuren.

Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Nochtans heeft de boom enkele waardevolle troeven. Daarom hebben wij de verschillende snoeiwijzen en –maanden van de verschillende Kornoeljes overzichtelijk voor u op een rij gezet.


Cornus kousa snoeien en verzorgen. Geef de Japanse kornoelje ruimte. Afhankelijk van de cultivar moet je rekening houden met een volwassen breedte van zo’n tot m. Milky way’heeft lichtgele bloemen met bruine puntjes. Lustgarten weeping’ met hangende takken is een treurvorm. Hij geeft in mei-juni mooie groengele bloemen met opvallende witte schutbladen.


Norman Hadden’heeft witte bloemen met rode stippen. Wij hebben vorig najaar de cornus kousa milky way bij jullie besteld en direct gepland. Er zijn natuurlijk veel overeenkomsten tussen de verschillende soorten,maar toch zien we ook een paar verschillen.


Dit zie ik echter niet bij de cornus. Door zijn opvallende bladkleur vormt hij een goede achtergrond voor groene, vaste planten. Je hoeft de struik niet te snoeien.


Nu we de eerste dagen lente weer hebben gehad zie ik bij al mijn vaste planten en bomen dat ze uitlopen. De bladkleur is grijsgroen met witte randen.

Snoeien doe je enkel voor vormbehoud. Om de kleur van de takken te behouden moet de struik elk jaar gesnoeid worden. Snoei hem daarom flink in het voorjaar. Het is zelfs jammer, want dan raak je de oorspronkelijke groeiwijze kwijt.


Ook snoeien is niet nodig. Toch groeit cornus kousa wel erg breed. Dat is voor mij de reden dat ik hem thuis wel snoei. Vandaar dat ik hem af en toe moet snoeien. Hij staat voor het huis en daar wil ik hem niet te groot hebben.


Hij groeit op bijna alle humusrijke, goed doorlaten gronden. Tot slot heeft deze plant geen snoei nodig. Let er wel op dat de bodem niet te vochtig is.


Doe dat natuurlijk wel pas in maart, anders mis je de hele winter die mooie takken. Daar moet snoei vooral worden ingezet als de plant echt te groot dreigt te worden. Dood hout verwijderen in maart.


De grootbloemige soorten verdragen snoei minder. Elkaar hinderende of verkeerd groeiende takken wegsnoeien in juni. Chinese selectie die hoger wordt en meer een boompje vormt.


Bloeit in mei en juni met een zee van bleekgroene minibloempjes omgeven door grote witte stervormige schutbladen met een rozig randje. Aan het einde van de zomer groeien er aardbei-achtige vruchten aan de struik. Verlangt een humusrijke grond.


In het voorjaar krijgt deze struik witte bloemen en de bladeren verkleuren donkergroen. Verdraagt meer droogte dan C. Bekijk de beschikbaarheid van deze boom in onze webshop. Het blad van de Japanse kornoelje is donkergroen en licht golvend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts