maandag 24 december 2018

Inheemse heesters

Struiken zie onze aanbiedingen! Inheemse bomen en struiken zijn houtige plantensoorten die inheems of autochtoon zijn in de Lage Landen. De cultivars die in de Lage Landen gevonden worden, vallen hier dus niet onder, maar mogelijk wel de oorspronkelijke wilde soort. Er zijn kwekerijen die planten kweken van een autochtone herkomst, met name van reeds lang bestaande populaties.


Met de woorden heesters en struiken wordt tegenwoordig precies hetzelfde bedoeld: een groep planten met verhoutende takken die vaak al dicht bij de grond of vanuit de grond vertakken.

Of ze ’s winters groen blijven of hun blad verliezen maakt niet uit. Als ze een duidelijke stam hebben, noemen we het geen heesters of struiken, maar bomen. Streekeigen en inheemse bomen en struiken zijn boom- en struiksoorten die van nature in een gebied voorkomen (standplaats) en soorten die hieraan zijn toegevoegd vanuit cultuurhistorisch perspectief (streekeigen).


In onderstaande download vind je een overzicht van streekeigen en inheemse bomen in Overijssel en in Nederland. Naast deze inheemse soorten worden er ook uitheemse heesters gebruikt bij de aanleg van een bosplantsoen. Bosplantsoenen worden vaak door gemeenten aangelegd en onderhouden.


Voor in de eigen tuin zijn de wat wildere en natuurlijke heesters ideaal om een afscheiding of windbreking mee aan te leggen.

Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken “Archaeofieten”. De soorten met een sterretje zijn niet inheems , maar sinds de Romeinse tijd bij ons ingevoerd uit het Mediterrane gebied. Waarom willen we eigenlijk inheemse bomen en struiken toepassen? Na de laatste ijstijd hebben zich in Nederland en België diverse soorten bomen en heesters zich geworteld. Deze zijn gewend aan het klimaat, leefomgeving en de flora van ons land.


Hierdoor is het toepassen van inheemse bomen in de buitengebieden een goede keuze. Plaats potten of houten bakken om besdragende struiken te planten en vaste inheemse planten waar insecten op afkomen. Of laat de afscheiding met de buren begroeien met een klimplant, voor beschutting van de vogels. Niets zo triestig als een kale, dorre tuin in de winter.


Plant daarom groenblijvende heesters die ook tijdens de koude wintermaanden groen blijven. Bladhoudende heesters moeten het, zoals de naam al doet vermoeden, vooral hebben van hun mooi blad maar er zijn ook prachtige groenblijvende heesters met bloem. Bladverliezende heesters De bladverliezende heesters zijn van oudsher de meest toegepaste groep en binnen deze groep komen allerlei verschillen voor. Berberis bestaat uit meer dan 4soorten wintergroene - en bladverliezende heesters , bijna allen afkomstig uit het Noordelijk Halfrond (Europa, Azië ) maar er zijn ook enkele soorten die in Zuid-Amerika (vb: B. Buxifolia ) inheems zijn. De inheemse haagplanten hebben niet alleen voordelen voor u omdat ze makkelijk te verzorgen zijn, ze zijn vaak ook nog goed voor de plaatselijke natuur.


Vogelbescherming Nederland: bescherming van in het wild levende vogels, vogels kijken, meer vogels in uw tuin, vogelgids en deskundig advies optiek.

Omdat we biodiversiteit belangrijk vinden, kiezen we voor inheemse planten. Daardoor zijn ze goed aangepast aan onze klimaatomstandigheden. Deze planten zijn in onze streken op natuurlijke wijze aanbeland vanaf de laatste ijstijd. Maar we gaan nog een stap verder.


Waar mogelijk, geven we de voorkeur aan plantgoed afkomstig van plaatselijke. Naar schatting bestaat nog minder dan van de vegetatie van Nederland uit de oorspronkelijke vegetatie. Oorspronkelijk materiaal is van groot belang voor de. In de herfst worden verwilderingsbollen verkocht en verzonden.


Tevens leveren we inheemse bomen en heesters en vooral botanische clematissen en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts