zondag 23 december 2018

Beplantingsplan border

Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting. Bekijk en bestel de mooiste borders voor je. Wanneer je alle bovenstaande tips langsloopt, zul je goed in staat zijn een beplantingsplan voor een smalle border op te stellen. Een beplantingsplan helpt je een beeld te vormen van hoe je je smalle border in wilt richten.


Zonder plan kan het gebeuren dat je planten in je tuin zet die eigenlijk niet van jouw bodemsoort houden. Of bestel een kant-en-klaar borderpakket, inclusief plattegrond.

In de plantenlijst staan de plantennamen vermeld en de aantallen die je nodig hebt. Op de plattegrond staat de verdeling van de verschillende planten. Let op standplaats, grondsoort, kleur, vorm en hoogte en stel uw eigen border samen. Hieronder volgen tien regels die je kunt aanhouden bij het kiezen van beplanting voor de border.


Ons assortiment borderpakketten. Borderpakketten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurthema’s. Zelf een border aanleggen of ontwerpen is niet zo heel moeilijk, als je maar een goed beplantingsplan hebt.


Om je op weg te helpen hebben we een aantal gratis en professionele ontwerpen met beplantingsplan voor je op een rijtje gezet, ter inspiratie óf om gewoon uit te voeren. Op een beplantingsplan staat gedetailleerd aangegeven waar welke planten komen te staan en hoeveel er nodig zijn.

In een bijgeleverde plantenlijst wordt iedere plant op hoogte, bloeitijd en bloeikleur aangegeven. Door planten te gebruiken die passen bij een bepaalde sfeer krijg je het gevoel die sfeer te kunnen ‘vangen’. Het is vaak een onderdeel van een tuinontwerp. Bij het ontwerp van een beplantingsplan kijken we naar mooie kleurencombinaties, sterke planten en een lange bloei. Het criterium “mooi” mag iedereen anders invullen maar sterk en langdurige bloei zijn in elk geval van toepassing op het beplantingsplan van dit perk.


Knautia geeft elke border iets speciaals, maakt alles compleet door de grote hoeveelheid kleine scabiosa-achtige bloemetjes in wijnroo echt dieprood van een volle wijn. Later in de zomer blijft het een border in bloei door de monnikskap, in paarsblauw, de Aster, laag en stevig, en de niet aflatende bloei van de roos. Geel bloeiende border (borderpakket van vierkante meter) € 12Mediterrane border met de Italiaanse cipres in de hoofdrol (2m2) € 645.


U ontvangt dan de planten en een beplantingsplan dat aangeeft hoe u alle planten moet uitzetten. Prijzen variëren van € 21– tot € 27– per m2. Er worden gemiddeld planten per mgebruikt.


De borderconcepten variëren in kleur, hoogte en vorm. Ze zijn geïnspireerd op de borders die te zien zijn in de Prairietuin in De Wilp. Bij het opstellen van een beplantingsplan hou je met enkele belangrijke factoren rekening. Een border hoort thuis in iedere tuin en is dan ook erg populair. Hoe maak je een beplantingsplan ? De tuin aanplanten is vaak het hoogtepunt van een nieuwe tuin, maar hoe kom je nu tot de juiste planten?


En waar moet je allemaal op letten bij het maken van een beplantingsplan ? Dit zijn de belangrijkste punten waarmee je rekening kunt houden bij het maken van een beplantingsplan.

De eerste stap van het beplantingsplan is om een moodboard te maken met daarin jouw favoriete planten. Mooie afbeeldingen uit een magazine knippen is niet meer nodig. Je maakt op TuinTuin eenvoudig je eigen moodboard aan.


Achter de border is een rij van de hortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ geplant, fantastisch als achtergrond voor een witte border. Tussen de bloeiende planten is ook nog het blad van witte herfstanemonen te zien, deze komen nog in bloei. De witbonte kardinaalshoed Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ zorgt voor een wintergroen accent.


Naast siergrassen, heesters en vaste planten zijn er in dit beplantingsplan ook bloembollen opgenomen. Hiermee krijgt de tuin vroeg in het voorjaar al volop kleur en tegelijk helpt dit nectarbuffet de bijen. Het groene geraamte is niets meer of minder dan de beplanting die het hele jaar door groen blijft. Wellicht vindt u het belangrijk dat uw border er ook in de winter groen uitziet.


Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts