vrijdag 24 januari 2020

Malus appel

Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten wordt gereken zijn er ook veel verhalen over. Dat is ook niet zo gek, want in het voorjaar kunt u genieten van witte, roze of rode bloesem. De sierappel krijgt zeer vroeg in het voorjaar bloemen, nog voordat het blad ontstaat.


De andere soorten staan algemeen bekend als wilde appels , sierappels of crabappels. Oudere appelbomen kan men snoeien, zodra het blad gevallen is.

De vogels zijn dol op de appeltjes. Dit is een kleine boom met afhangende takken, een heel sierlijke groeiwijze. De soort komt voor in Europa en Zuidwest-Azië in heggen en kreupelhoutbosjes. In de schilderkunst wordt voor de vrucht vaak een appel afgebeel hoewel dat niet uit de tekst blijkt. De appel is het attribuut van de heilige Odulfus.


Volgens een wijdverbreide anekdote bracht een vallende appel Isaac Newton, terwijl hij ook de maan zag, op het idee, dat zowel de appel als de maan aan dezelfde zwaartekracht onderhevig zijn. De wilde vorm is verdwenen door bastaardering met gekweekte, verwilderde appels. Het is een heerlijke, ronde appel met een ruwe, rode schil.


Nederland: Plaatselijk vrij algemeen.

De productiviteit komt wat laat op gang, maar dan geeft hij ook veel vruchten af. Hij is vernoemd naar Jonathan Hasbrouck, de ontdekker van deze appelboom. De ‘Jonathan’ appel is geel met rode strepen, knapperig, zoet en sappig. Je kunt de vruchten in september-oktober oogsten. In Amerika wordt deze appel vaak in taarten en sauzen gebruikt.


Appelbomen worden veel uit Japan geïmporteerd. Deze hebben altijd een zeer dikke korte kronkelige stam Hierop staan dan de korte bloeiende en vruchtdragende takken (kort loten). Deze vormt lijkt niet veel op de inheems groeiende appelboom.


Wat voor een soort appel is de ‘Benoni’? De boom kan ook prima worden gebruikt als leiboom. De pluktijd is vanaf september.


Ze zijn te verkrijgen als leivorm, struikvorm, halfstam en hoogstam. Malus sikkimensis Sierappel. Resistent, zacht zuur, Rijptijd: september, Deze rode appel is middelgroot en is resistent voor meeldauw en schurft. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp.


Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller doorrijpt. Eet een appel gewassen, geschil in zijn geheel of in partjes. Wilde of verwilderde appels zijn dikwijls zoet.


Aanvankelijk bloeien de bloemen wit maar in de knop zijn de bloemen al roze.

De bladeren zijn rond tot elliptisch, hebben een steel die hoogstens tot de halve bladlengte reikt. Ze hebben een fijn gezaagde wat omgekrulde rand. Alleen beschikbaar in de winkel.


Ruim de door appelmade aangetaste appels regelmatig op en vernietig ze door ze bijvoorbeeld aan de kippen te geven. Kleine boom met een ronde kroon. De takstand is spreiden later buigen de takken iets door. De twijgen en stam zijn kaal en donkerbruin. Smal opgaand boompje, blad loopt rood uit, later verkleurend naar groen.


Bloemen talrijk, rose-roo tot cm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts