vrijdag 14 februari 2020

Spitsmuizen stank

Stank in huis is regelmatig toe te wijden aan muizen of ratten in huis. De stankoverlast kan omschreven worden als een penetrante geur die met name in combinatie met warmte sterk op kan spelen. Ook spitsmuizen zijn een welbekend probleem door de stank die ze kunnen veroorzaken. Spitsmuizen vangen met dierlijk lokaas.


De stank die spitsmuizen kunnen verspreiden door het gebruik van hun muskusklieren, wordt wel omschreven als een doordringende zoete, weeë muizengeur. Vooral in weinig geventileerde ruimten kan deze geur ondraaglijk zijn. De stank wordt veroorzaakt door bij de spitsmuis op de zijden aanwezige muskusklieren. Het verdrijven van deze geur kan het beste plaatsvinden door een goede ventilatie (ramen open!). Verder geven ze veel vervuiling door urine en uitwerpselen.


Boven het plafond zijn ze vaak te horen door piepgeluiden en kreten. Ze kunnen bepaalde ziektes met zich meedragen. Ook is er een bedrijf geweest. Ze heeft veel afgezien door de stank kreeg er hoofpijn van.


Dus toch spitsmuizen , was de stank er bij jullie ook in de winter? Bij ons begint de lucht namelijk pas als de zon er op staat! Van de week stond het zonnetje erop, de muur verwarmt en dan begint het.


Als het een dode muis zou zijn, dan zou de stank toch ook een keer moeten ophouden? Bij de meeste zoogdieren zijn deze uitgangen gescheiden. De speekselklieren scheiden een giftige substantie uit.


De spitsmuizen behoren tot de kleinste zoogdieren. Het op één na kleinste zoogdier is de wimperspitsmuis. De geur van spitsmuizen is vergelijkbaar met een wietgeur.


In slecht geventileerde ruimtes blijft deze penetrante geur lang hangen. Geur spitsmuizen door urine en uitwerpselen. Heeft u last van een plaag spitsmuizen ? Dan kan er op den duur stank ontstaan door de urine en uitwerpselen. Het zijn insecteneters en zij dienen op hun beurt weer als voedsel voor uilen.


De beste manier om spitsmuizen buiten te houden is hen te weren door goede weringsmaatregelen. Ze eten dagelijks ongeveer de helft van hun eigen lichaamsgewicht. De belangrijkste natuurlijke vijanden van de huisspitsmuis zijn uil en kat.


Roofvogels en andere roofdieren eten de huisspitsmuis niet tot nauwelijks vanwege de stank die ze met hun geurklieren kunnen voortbrengen. Daarnaast vormen voedselgebrek en kou bedreigingen, want ze kunnen tot een dodelijke shocktoestand leiden. Zijn neus en snorharen zorgt hij ervoor dat hij overal de weg vindt. Soms ontstaat door spitsmuizen enige hinder door stank , vervuiling door urine en uitwerpselen en lawaai boven plafonds e. Om overlast door spitsmuizen te voorkomen helpt het om alle openingen in buitenmuren muisdicht te maken.


Dit wil zeggen smaller dan 0. Huisspitsmuizen leven ook in gebouwen als huizen, stallen, schuren en kelders. De aanwezigheid van spitsmuizen in huis wordt vaak verraden door de stank die ze veroorzaken. Het is een typische indringende zure geur ( muskusgeur ) die ze afscheiden uit hun klieren om hun territorium af te bakenen. Regelmatig( x per jaar) hebben we last van een indringende stank in ons huis.


Ooit al eens iemand bijgehaald en die persoon deelde ons mede dat dit de stank is van spitsmuizen. Wij wonen dicht bij het bos, dus verklaarbaar en soms zien wij ze ook in onze tuin lopen. Sinds kort overlast van maden, die via een kier in onze badkamer terechtkomen. Schakel een FD Plaagdierpreventie in om deze spitsmuizen te bestrijden.


Spitsmuizen stank

De schade die spitsmuizen aanrichten beperkt zich tot stank , vervuiling door urine en uitwerpselen en lawaai boven plafonds e. Chemische bestrijding is normaliter na het nemen van voldoende weringsmaatregelen niet nodig. Er zijn diverse soorten stank van elkaar te onderscheiden die kunnen duiden op de aanwezigheid van ongedierte. Meestal betreft het dan knaagdieren zoals bruine- of zwarte grotere ratten. Daarnaast kunnen het muizen zijn en dit zijn dan meestal huismuizen, bosmuizen of spitsmuizen. In strenge winters kunnen spitsmuizen ook wel binnenshuis aangetroffen worden.


Aanwezigheid van spitsmuizen herkennen Door de grote hoeveelheden insecten en andere schadelijke dieren die ze dagelijks verorberen zijn spitsmuizen voor de mens zéér nuttige dieren. Alle spitsmuissoorten komen wel eens in huis voor maar de huisspitsmuis relatief vaker dan de andere soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts