De ritnaald of koperworm is de larve van de kniptor. In aardappelen en wortels vreten ze gangen. In sla, kool, witlof en suikerbiet kunnen ze een gat boren in de wortelhals waardoor deze verwelken.
Ritnaalden zelf zijn niet te bestrijden. Belangrijke schade kan echter voorkomen worden door de kniptorren te bestrijden. Nadat er een piek is vastgesteld in het aantal gevangen kniptorren kan een bestrijding worden uitgevoerd met pyrethrum (Spruzit). Hierbij dient voldoende water te worden gebruikt om onderin de gewassen te kunnen komen. Onderzoek bestrijding ritnaalden.
Het onderzoek richt zich, naast het testen van verschillende middelen, op de biologische bestrijding van ritnaalden en monitoren van de populatie kniptorren. Meng deze middelen tegen ritnaalden altijd goed door de grond. Ze voelen zich het best in vochtige, vaste grond en zijn verzot op de wortels van aardappelen, ui, sla, wortelen en andere groenten. In het voorjaar tasten ze het ondergrondse deel van stengels aan wat kan leiden tot plantuitval.
In het najaar vreten ze gangen in knol- of bolgewassen met kwaliteits- en opbrengstverlies als gevolg. Re: Hoe ritnaalden bestrijden ? Bericht door lombok Za 19:Biologisch bestrijden , ik heb ook last gehad van deze plaag maar doormiddel van halve aardappels aan een stokje in de grond te steken waar ze voorkomen heb ik er tientallen kunnen vangen. De bestrijdingsaanpak richt zich in dit geval niet op het schadelijke organisme (de ritnaald ) maar op de kniptor en op het laag houden van het aantal ritnaalden. Schade Schade kan op twee manieren vóórkomen. Als jonge plantjes op één nacht afgebeten worden van hun wortel, dan heb je wellicht ritnaalden (larven van de kniptor) en emelten (larven van de langpootmug) in je moestuin.
Hun soms massale aanwezigheid is meestal te verklaren door verterende graszoden, typisch voor een pas ontgonnen moestuin. In de eerste twee jaar van hun bestaan voeden ze zich overwegend met dood organisch materiaal, maar ook dan kunnen ze al schade veroorzaken aan gewassen. De kniptor zelf veroorzaakt geen schade aan gewassen. Hoe kan je ze herkennen en bestrijden ? Ze leven ondergronds waar ze zich voeden met de ondergrondse delen van diverse planten. Met dit biologische bestrijdingsmiddel kun jij eenvoudig en snel larven in jouw moestuin bestrijden , zodat jouw plantjes niet beschadigd raken.
Eenvoudig larven bestrijden Met deze biologische oplossing kun je eenvoudig larven en bodeminsecten bestrijden. Je bestrijdt hiermee onder andere de larven van bladluizen, spint en witte vlieg. Een aantal insecten, waarvan de ritnaalden een van de belangrijksten zijn, veroorzaken schade in mais.
Door de algemeen toegepaste zaaizaadbehandelingen wordt de meeste schade voorkomen. In andere Europese landen komen insecten voor die mogelijk in de toekomst ook in Nederland een rol kunnen spelen. In de rij kan kg worden gebruikt bij het planten. Een 1 bestrijding van ritnaalden blijft lastig, omdat de omstandigheden bepalen wanneer de ritnaalden naar de planten gaan. Of er ritnaalden in de grond zitten is vast te stellen met ingegraven halve aardappels of lokvallen, maar dat is erg bewerkelijk en onnauwkeurig.
Er is nu een betere methode: het signaleren en bestrijden van de kniptorren. Apeldoorn - Agrifirm Plant gaat bij een groot aantal akkerbouwers in de regio Oost vallen plaatsen om kniptorren te vangen. De coöperatie constateert dat de laatste jaren steeds meer schade ontstaat door ritnaalden in onder andere bieten, granen, maïs en aardappelen. Chemische middelen om ritnaalden te bestrijden zijn er niet meer.
Biologische bestrijding kan effectief ingezet worden om schadelijke organismen in de natuur te bestrijden. Wanneer er sprake is van een plaag is het relevant om een natuurlijk middel te gebruiken zoals aaltjes en de adalia. Hiermee belast je de natuur zo min mogelijk en zullen er geen schadelijk stoffen achterblijven. Wageningen, NL, Wageningen. Maak een vuist tegen ritnaalden ! In een goed onderhouden moestuin komen ze maar weinig voor.
Het liefst doen ze dat op een begroeide, vochtige plek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.