donderdag 22 februari 2018

Moestuin grond verbeteren

Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Compost kan thuis worden gemaakt uit het meeste keuken- en tuinafval. Voor het aanleggen van een composthoop verwijs ik u naar de pagina moestuin aanleggen of moestuin bemesten.


Goede compost is licht, heeft een kruimelige structuur en een rijke donkere kleur. Het veranderen van de PH-waarde van de grond. Alkalische grond is lastig te veranderen.

Om optimaal van de groenten uit eigen tuin te genieten moet de grond goed zijn. Een zandgrond verbeteren voor de moestuin doe je met deze methoden! En als je weet wat de positieve kanten van je grond zijn, kun je daar gebruik van maken. Praktische voorbeelden: Wij tuinieren dus op basische nogal vette kleigrond.


Compost helpt drainageproblemen te corrigeren door de textuur in evenwicht te brengen en de structuur te verbeteren. Een bodem waarin het krioelt van leven is een gezonde bodem. Van aardwormen tot microscopische bacteriën : het hoort allemaal bij een goede en vruchtbare grond. Hoe helpen vogels in je moestuin ?

Hoe houd je katten uit de moestuin ? Hoe krijg je meer nuttige dieren in je moestuin ? Hoe kun je je zandgrond verbeteren ? Hoe maak en gebruik je plantenaftreksels? Hoe ontgin je een veronkruid stuk grond ? Hoe kan ik de kleigrond verbeteren ? Ik ben een beginnende moestuinderen weet enkel hoe een zaadje de grond in kan. In de moestuin die ik toegewezen heb gekregen weken geleden , krijg ik met moeite mijn spade de grond in.


Ik lees en hoor veel over mest , enkeld dan weer wel met stro dan weer met zaagsel. Een lichte grond is een grond die aan de zanderige kant is. Hier is weinig kans op dichtslaan. Een zware grond is een wat kleiige grond. Beiden zijn te verbeteren door flink wat compost toe te voegen.


Bij zandgrond kan men compost met bentoniet (kleimeel) toevoegen voor een groter vochtvasthoudende vermogen. Alleen al in het voorjaar: dan moet de grond van de moestuin geploeg gefrees gespit en bemest worden. In de Makkelijke Moestuin hoef je dat gelukkig niet te doen.


Daar gebruik je moestuinbakken met Makkelijke Moestuin Mix: die liggen al kant en klaar op de zaadjes te wachten. Dit humuszuur is een ingewikkelde stof die ontstaat tijdens het afbreken van organische stoffen in de grond.

De schimmels die in de buurt van de wortels leven verbeteren de grondstructuur en vormen met hun mycelium aggregaten. Deze worden door de regenwormen en de bacteriën in hun maag en darmen verstevigd. Kleigrond is een heel zware substantie die grote drainageproblemen kan veroorzaken voor je planten. Deze grond is veel voorkomend in grote delen van de werel en beperkt wat gezinnen, tuinders en boeren kunnen kweken. Maar je kunt de grond verbeteren of aanvullen om een rijkere grondsoort te vormen die beter geschikt is voor het planten.


De moestuin loopt heel erg goe eigenlijk hebben alle groentes het goed gedaan afgelopen jaar. Nu komt er langzaam maar zeker weer rust in de tuin en staan er steeds minder planten in. Daarom heb ik mijn composthoop overhoop gehaald en deze grond gebruikt om te grond te verbeteren. Heeft iemand tips over hoe we de grond best verrijken zodat de plantjes die we meegebracht hebben het hier ook naar hun zin hebben en we hopelijk toch ook een moestuin (tje) kunnen aanleggen?


Als je minimaal keer per jaar de grond verbetert waarin ze staan, zullen je planten je keer op keer belonen met frisgroen blad en fleurige bloemen. Je kunt een bodemverbeteraar ook gebruiken bij de aanleg van een nieuwe tuin, zodat de planten direct in een rijke grond wortels ontwikkelen. Waarom je grond verbeteren ? Ik had gedacht om zand in te werken, om de grond wat luchtiger te maken zodat het water gelijkmatig kan indringen en nergens in plassen blijft staan. Een bijkomende bezorgdheid van me: de grond ziet echt wel heel mooi zwart. Alleen op goede tuingrond groeien gezonde planten.


Het is dus belangrijk om u grond vóór de aanplant te verbeteren en dit in de jaren daarna goed bij te houden. Op welke grond u ook tuiniert, zan klei of veen, een goede structuur van de bodem is heel belangrijk. Het is daarom erg belangrijk om aandacht aan de grond van je moestuin te besteden. In dit artikel lees je alles over het zelf mixen van een moestuingrond of het kopen van een kant-en-klare moestuingrond. De tips zijn zeer geschikt voor een vierkante meter moestuinbak of voor een plantenbakken moestuin.


Als je de grond in de moestuin bekijkt, zul je zien dat de gronddeeltjes niet allemaal los van elkaar liggen (zoals in een zandbak wel vaak het geval is). Vooral bij kleigrond zie je dat de grond uit een soort kluitjes bestaat maar ook bij lichtere gronden is er structuur aanwezig in de grond. Een ander woord voor kluitjes is aggregaten. Het voordeel is wel dat een dergelijke grond in het voorjaar sneller opwarmt en gemakkelijk te bewerken is.


Het tekort aan humus kan dus eenvoudig aangevuld worden, zodat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden. Met wat kan je zandgrond verbeteren ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts