maandag 19 februari 2018

Moestuin zaaien

Specialistisch advies nodig? Als je zelf groenten vanuit zaadjes wilt opkweken en oogsten is het van groot belang de eerste fases zo goed en optimaal mogelijk te begeleiden. Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz.


Als je te laat bent begonnen met zaaien lopen de kiemen vaak snel tegen een groeiachterstand aan die tot de oogstperiode niet meer wordt ingehaald. De grote truc is om - vóór je gaat zaaien - eerst te bepalen welke groentes je waar zet, in welke tijd van het jaar en hoeveel plantjes ervan in een vak passen.

Maar dat is niet het enige: het zaaien doe je ook een beetje anders dan in een gewone moestuin. We hebben meestal geen grote hoeveelheden planten nodig, en we kunnen voor de potten altijd wel een gunstig plekje zoeken om de planten voor te trekken. Gebruik de vele tips en artikelen over het zaaien en planten van groenten en fruit. Geniet van je oogst als een volleerd tuinder. Hoe je de moestuin zaaien gaat hang af van het soort gewas dat wilt kweken.


Hieronder vind je drie regels die je moet aanhouden tijdens het zaaien.

Een moestuin zaaien kan daarnaast op twee manieren: in rijen of breedwerpig. Lees meer bij zaaien in volle grond. Groenten zaaien in eigen moestuin. Welke de plantafstanden ongeveer bedragen en wanneer er dan zou kunnen geoogst worden. Wanneer moet je zaaien , wanneer oogsten?


Het kweken van eigen groente en fruit is leuk en gezond. Je kunt je moestuin klein beginnen, in pot of op een vierkante meter. Slaat het aan en heb je tijd en ruimte, ga dan groter. Je kunt veel meer uit je moestuin halen als je ook na juni nog de gepaste teelten zaait en plant. Plannen maken, zaaien , oogsten en koken.


Het is een echte aanrader om in deze periode van het jaar tot op de uiterste data nog wat te zaaien of te planten. Zo kun je immers tot diep in het najaar groenten oogsten. Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen. Zaden kopen voor je moestuin ?

Mocht je zelf nog niet zo veel ervaring hebben met zaaien lees dan vooral de tips hieronder met betrekking tot zaaien , verspenen, opkweken en planten. Dat betekent dat we veel van de grond vergen. Maak optimaal gebruik van het groeiseizoen door bladgewassen, koolgewassen, vruchtgewassen en kruidenzaden te zaaien. Voor het beste groeiresultaat, houdt u bij het zaaien rekening met vruchtwisseling. Daar bedoelen we mee dat u niet hetzelfde gewas op dezelfde plek in de moestuin zaait na de oogst.


Dit voorkomt ziekten en plagen. Intratuin moestuin zaaikalender. In onderstaande afbeelding zie je wanneer je welke groente (of fruit) kunt zaaien en oogsten.


Veel soorten zijn al vroeg in het jaar onder glas voor te zaaien alvorens je ze uitzet in de volle grond. Met onderstaande zaaikalenders weet je precies wanneer je het best kunt zaaien. Wil je een complete moestuin maken, kijk dan eerst bij moestuin aanleggen. Hoe je moet zaaien vind je bij moestuin zaaien , zaaien in bakken of zaaien in de volle grond. Wil je liever volgroeide planten in je moestuin zetten, dat kan ook.


Moestuinplanten, zaden, groentezaa kruidenplanten of groente planten? Kruiden kweken in je eigen moestuin , kas of groentetuin? In elk zakje zitten genoeg zaden om tot drie vakken in te zaaien. Voor een bak van bij 1heb je dus meer dan genoeg aan bundel met zakjes.


Zelf zou ik altijd gaan voor het zadenpakket Basis. Want de groentes die daarin zitten, horen eigenlijk wel in elke moestuin thuis. Om makkelijker inzicht te hebben in de zaai , poot, plant en oogstperiodes maakt men al jaren gebruik van teeltkalenders.


Hieronder hebben we alle groenten op onze site in een kalender staan. Bemesting van je moestuin. Je ziet zo gemakkelijk wat je wanneer in de moestuin kunt zaaien en wat je wanneer kunt oogsten. Gebruik een niet te zware bemesting, daar kunnen kiemplantjes niet goed tegen.


Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste. Houd het overzichtelijk door klein te beginnen. Extra tips voor de start van een moestuin.


Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien. Sommige groentes kan je lange tijd zaaien. In de Makkelijke Moestuin maak je daar dankbaar gebruik van. Zaaien door het jaar heen. Want zodra je een van de vakken leeg-oogst, zaai je daar meteen weer wat nieuws.


Je kunt deze maand al beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Denk hierbij aan gewassen zoals snijbiet, kolen en lente-uitjes. Ook gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla kun je deze maand nog zaaien.


Verbeter de vruchtbaarheid van de grond door mosterd te zaaien in de lege vakken. Je kunt nog steeds een aantal gewassen zaaien in de lege bedden in de moestuin. Tussen eind juli en begin augustus kun je nog een laatste ronde klein duimpjessla zaaien. Moestuinweetjes de heldere moestuingids voor en door moestuiniers. Hallo, Moestuin TV is mijn moestuin kanaal waarin ik mensen wil inspireren om zelf en moestuin te starten.


Samen veranderen we de wereld , m² per m²! Ik hou jullie op de hoogte van mijn activiteiten i. Veel moestuiniers hebben ijverig gewerkt in de zomer en heel veel groenten ingemaakt voor de winter. Ze ruimen na de tomatenoogst de moestuin op voor de winter. Ik kies er persoonlijk voor om in mijn serre nog wat groenten te zaaien. Veel mensen denken dat een moestuin aanleggen moeilijk is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn!


Kies een goede plek in je tuin en zorg voor geschikte grond. Vervolgens kun je groenten en fruit zaaien of planten en dan is het gewoon wachten tot het groeit. Natuurlijk moet je niet vergeten water te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts