Zuivere en Gezonde Natuurproducten bestellen! De grootste collectie laurier vind je hier! Laurier tegen de laagste prijzen.
De bovenste bladeren moeten voor de helft worden afgeknipt om uitdroging van de stek te voorkomen. De stek kan gewoon in de volle grond worden gezet, ze moet wel redelijk diep in de grond worden gestoken, om kans op wortelvorming te vergroten. De plek moet vochtig worden gehouden, eventueel kan de stek nog worden afgedekt met doorzichtig plastic. De verzorging van een laurier in pot of laurier in volle grond.
Multicelplaat met cellen. Zoals veel zuidelijke planten is een goede drainage van de grond noodzakelijk maar de plant heeft wel voldoende vocht nodig in de zomer. Hierbij worden de takken met een snoeischaar in vorm geknipt, zonder het blad te beschadigen. Ook sterke snoei wordt door de laurier goed verdragen. Een oudere laurier kan in soms in de volle grond buiten overwinteren, maar alleen als hij heel beschut staat, bijvoorbeeld aan de kust of in een besloten stadstuin.
Zojuist heb ik een redelijk mooi bosje verse laurier gekocht, en ik wil stekken maken, maar hoe pak ik dat aan? De takjes zijn groen en niet houtig. Ik zou zelfs hielstekken kunnen maken. Ik heb stekpoeder in huis. Maar ik zit vol vragen: - hoe lang moet je de stek totaal nemen, en hoeveel procent zet je onder de grond - top wegknippen?
Of ik ritsel planten bij familie of kennissen. Poosje in een potje met water en hij wortelt vanzelf. Je zocht op: Tuininfo (resultaten). Ik neem aan dat je juist ook een hoop zijtakken wil kweken om een volle bos te krijgen en niet lange.
Hij staat bij mij wel in de volle grond ,en doet het prima. Hij maakt nu ook weer mooie uitlopers aan. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ie op een beschut hoekje staat,tegen de schuurmuur. Stekken maken van planten - Tuinieren. En als je dat op een goede manier doet ben je succes verzekerd.
Na te hebben gelezen dat de laurier niet winterhard zou zijn, ging ook ik twijfelen of ik wel een echte laurier in de tuin heb. Het beste is dat er wat houtig op zit dan wat blaadjes er af halen aan de onder kant een beetje beschadigen de onder kant en dan wat stek. Als er een mooie wortelkluit aan je stekken is gekomen, is het alweer tijd voor de laatste stap van het proces. Daarbij moet je natuurlijk wel rekening houden met de seizoenen, en met de soort plant die je gestekt hebt.
Zorg ervoor dat de stekken niet tegen de onderkant van de potten aan komen, want dan zullen ze geen wortels aanmaken, en de bladeren mogen elkaar niet raken. Druk de grond rond de stek stevig aan met duim en wijsvinger. Geef de stekken water door ze in een teiltje water te zetten zodat de potjes zich kunnen volzuigen. Haal het onderste blad eraf en snijd de onderkant met een mes schuin af. Knip de rest van het blad dat er nog aanzit in de breedte doormidden, zodat het blad niet te veel water verdampt.
Vul een kleine pot met stekgrond. Neem een stokje of potlood en maak daarmee een gaatje in de grond. Het hieltje van de stek wordt gedoopt in stekpoeder. Overtollig poeder afschudden.
Steek de stek in het gaatje in de grond tot de bodem van het gat. Eventueel kunnen meerdere stekken in één pot worden gestoken. Of je stekjes goed zijn aangewortel ontdek je door een stek lichtjes aan te pakken.
Zitten er worteltjes aan, dan verneem je weerstand. Dat is dus een goed teken. Als je een stek zo uit de grond trekt, moet je hem terugzetten. De gewortelde stekken haal je uit de stekbak en plant je in een plastic potje met normale potgrond. Er zijn maar weinig planten die zich zo makkelijk laten stekken als de Hedera.
Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Ons streven is om eerlijke informatie te geven over tuinieren, dus geen gesponsorde boodschap of verstopte reclame. Als de wortels duidelijk aanwezig zijn, kun je het stekje overzetten in een potje.
Ook hier geldt weer: laat het stekje eerst goed groeien, alvorens je het in de tuin zet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.