Er zal dus orde op zaken gesteld moeten worden zodra de plant weer gebloeid heeft. Hoe u dat kunt doen staat beschreven in de onderstaande tekst. Om smakelijke kiwi ´s te bekomen moet men regelmatig snoeien Wil men goed ontwikkelde en smakelijke kiwi ´s bekomen dan is het absoluut noodzakelijk onze kiwiplanten regelmatig te snoeien. De vaardigheid in de snoei van kiwiplanten is dan ook één van de voornaamste factoren in het behalen van een rijke oogst.
Kies daarvoor wel een vorstvrije periode.
Een kiwi is een bladverliezende slingerplant afkomstig uit China. Het is een forse groeier met grote bladeren. De vruchten komen slechts op zwakke twijgen die het jaar tevoren zijn gevormd (Dus op het kort eenjarig hout).
De bestuivers (mannelijke planten) worden steeds NA de bloei gesnoeid. Daarnaast kan een goede vorm worden gekregen zodat de kiwi ’s goed kunnen groeien en geoogst worden. Wanneer kan ik de Abbot snoeien ? In het artikel wanneer snoeien geven we meer informatie.
Als u te laat snoeit kunnen de planten gaan bloeden en hier kunnen ze door afsterven. Snoei na de bloei in juni. Als de plant nog niet volgroeit is kun je beter niet te veel druiven laten rijpen, hierdoor verzwakt de plant en blijven de vruchten te klein. Geef de druiven en kiwi planten elk winter een kalkbemesting.
Net als bij druivenplanten ontstaan de vruchten van de kiwiplant op de zijscheuten. De zijscheuten, die op lange leggers, of wanneer je deze wilt snoeren, zijn ontsproten, mag je wel een stuk inkorten, maar nooit helemaal wegsnoeien. Kiwi regelmatig verjongen. Je verwijdert het nieuw hout, maar je laat een hoofdtak een paar zij-takken zitten, zoals bij druiven. Als je op die manier een basis stelse van takken creert, hou je vervolgens de jonge scheiuten terug tot bladeren.
Dit worden de vrucht takken. Dus wachten tot deze zomer. Best snoei je kiwi onmiddellijk na de bladval en nog een tweetal keren in de zomer. De kiwi groeit snel en klimt tot meter hoog. Plant de kiwi tegen een pergola, een schutting of leid de takken langs draden.
Op een beschutte en zonnige plek planten. Bij late nachtvorsten in het voorjaar kunnen bloemknoppen schade oplopen.
Plant een kiwi in november of in maart-april in goed doorlatende, vochthoudende en humusrijke grond. De aanblik van een plant vol met vruchten is een aanwinst voor elke tuin. Met de juiste verzorging en snoeiwijze is het gemakkelijk om van de plant rijkelijk te kunnen oogsten.
Een echte verrassing uit de Hollandse tuin is de kiwi. Eenmaal op dreef geeft de grappige klimmer emmers vol met sappige vruchten. Oogsten doe je in november, maar je kunt er de hele winter lang van eten. Zon, ruimte en wat geduld.
Na het oogsten van de vruchten kun je hem ook snoeien. Zorg er dan wel voor dat je dit doet als het niet vriest en als de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Deze ogen lopen in het voorjaar uit. Daar komen later bladeren, bloemen en vruchten aan.
Daarnaast raden wij u aan om (vanuit het hart van de plant) oude hoofdtakken weg te snoeien zodra ze vrucht beginnen te dragen. Deze kiwibes groeit niet snel en is daardoor zeer geschikt voor een kleine tuin, een balkon of tegen een klimrek. Als het goed is geven deze knoppen zijtakken die vruchthout ontwikkelen.
Bind deze takken vast op de andere draden en snoei deze in juli-augustus om de bloemknopvorming te stimuleren. Hij bevat meer vitamine C (kiwi = 1 van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.