dinsdag 27 augustus 2019

Erfgrens bomen

Bekijk ons assortiment online. Er zijn verschillende regels voor de afstand van een boom of heg tot de erfgrens. Boom bij de erfgrens Burenrecht. Burenruzies spreken tot de verbeelding en ruzies over bomen en heggen staan op één in de top tien van burenruzies.


De Rijdende Rechter kan er zelfs een tv-programma over maken.

Zorg dat de bomen op voldoende afstand van de erfgrens staan. Het is jammer om in een kleine tuin een boom te planten die veel te groot wordt en uiteindelijk toch zal moeten wijken. Voor een kleine tuin zijn breed groeiende soorten als eik, beuk, vleugelnoot en Liriodendron echt niet geschikt.


De erfgrens een openbare weg of een vaarwater is. De afstand kleiner mag zijn door een verordening of een plaatselijke gewoonte. Een boom moet op minimaal twee meter van de erfgrens staan en een heg op minimaal centimeter van de erfgrens , tenzij de boom of heg niet hoger is dan de erfafscheiding. De boom er al zeker jaar staat.


Bomen die op de erfgrens staan, zijn mede-eigendom van beide buren.

Wettelijke afstand bomen , heesters en heggen tot de erfgrens Bomen moeten dus minimaal twee meter (m) van de erfgrens staan, te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom. Heesters en heggen moeten minimaal een halve meter (cm) van de erfgrens verwijderd zijn. Waarschijnlijk is het bomenrecht van alle tijden. Als uw buren toestemming hebben gegeven voor plaatsing dichter bij de erfgrens.


Zorg wel dat u dit samen vastlegt. Indien de erfgrens vaarwater of een openbare weg is. Als de boom al minimaal jaar op die positie staat.


U mag wortels van bomen en struiken van uw buren of de gemeente verwijderen als deze in uw tuin komen. Overhangende takken van uw buren hoeft u niet te accepteren. Zo moeten bomen meter van de erfgrens af staan en een heg of heester centimeter (te rekenen vanaf het midden van de stam). Staat een boom te dichtbij, dan kun je van de buren verlangen dat ze die weghalen.


Bomen erfgrens : uitzondering - Verjaring. Deze en andere bepalingen omtrent bomen , zoals de maximaal vergunningvrije snoei, worden vastgelegt in de A. V (Algemene Plaatselijke Verordening) of “Bomenververordening” van de de gemeente. Gemeente Bloemendaal (Aerdenhout, Bennebroek, Overveen) heeft bijvoorbeeld de minimale afstand van boom tot erfgrens op gesteld.


Binnen meter van de erfgrens mogen geen bomen staan.

We noemen dit ‘de verboden zone’. Het kan zijn dat in uw gemeente de verboden zone anders is vastgesteld. Buren hebben het recht verwijdering van een boom te vorderen indien de boom binnen twee meter van hun erfgrens staat (voor heesters en heggen geldt een afstand van een halve meter). Uitzonderingen op deze hoofdregel: Onderlinge afspraken Afspraken tussen buren onderling zijn juridisch meestal sterker dan de hoofdregel uit het burenrecht.


Wanneer bomen en struiken te dicht bij de erfgrens worden geplant, kan de eigenaar van het naburige erf verwijdering van deze bomen of struiken vragen. De wet stelt hiervoor een verjaringstermijn van twintig jaar. Na ommekomst van deze twintig jaar vervalt het recht om verwijdering van een boom te vragen. Grote bomen en struiken, hebben lange wortels die niet stoppen bij de erfgrens. Tevens zijn de wortels over het algemeen sterk en dik, waardoor ze zonder problemen een gazon of terras kunnen ruïneren.


Ook nemen ze het broodnodige water voor de nabijgelegen planten weg. Buren zijn vaak niet blij met dergelijke grote bomen. Wel zal in bepaalde gevallen niet alleen de huurder, maar ook de eigenaar van het huis moeten worden aangesproken.


Wilt u dat uw buurman, die huurder is, een boom uit zijn tuin verwijdert die te dicht op de erfgrens staat, dan doet u er goed aan dit verzoek eveneens te richten tot de eigenaar van het huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts