zondag 2 februari 2020

Snoeien struiken

Laat uw struiken en heggen snoeien of verwijderen door een vakbekwame tuinman. De grootste collectie struiken vind je hier! Struiken tegen de laagste prijzen.


Zo moet je bijvoorbeeld nooit snoeien als het nog kan vriezen. Ook bij regen kun je beter niet snoeien.

Wanneer moet je struiken snoeien ? Heesters of struiken kun je snoeien zodra de bloemen zijn uitgebloeid. Het bloeiseizoen van (bijvoorbeeld) Forsythia eindigt op juni. Kijk voor je gaat snoeien naar de functie van de struik. Elke heester is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast.


Dit bepaalt hoe en wanneer snoeien het beste is. Die uitspraak heeft u vast al eens gehoord.

Maar niet alle bomen en planten hoeft u te snoeien of snoeit u op hetzelfde moment en op dezelfde manier. Vooral het snoeien van rozen, Clematis, hortensia en fruitbomen roept vaak vragen op. In bijna iedere tuin vind je ze wel: struiken of heesters.


Iets wat zo belangrijk is, maar wat ik nog veel tuineigenaren zie vergeten of niet goed zie uitvoeren is de struiken snoeien. Wij willen wat struiken en planten laten snoeien in onze tuin. Mijn moeder zei dat bij een vriendin van haar de eieren al uitgekomen waren en het vogelpaar al druk was met het verzorgen van hun kroost. Alle snoeimaanden en snoeiwijze voor heesters vindt je in een oogopslag in onze snoeikalender Heesters. Ondek wanneer je heesters moet snoeien.


De beste regel om te bepalen wanneer heesters of struiken gesnoeid moeten worden is hun bloeiseizoen. Notenbomen moet je vóór januari snoeien : snoei wild groeiende takken eruit. Bij een druif en andere klimfruitstruiken snoeien , kun je een paar hoofdtakken aanhouden. Je mag deze snoeien als het blad van de struiken af is. De jasmijn behoort tot de vroegbloeiers en kun je dus het beste eind juli na de bloeiperiode snoeien.


Hoe moet je verwilderde jasmijn snoeien ? Een verwilderde jasmijn kun je het beste stapsgewijs terugsnoeien. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open.

Haal schurende en over elkaar groeiende takken weg. Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op. Het regelmatig snoeien van struiken kan helpen om ze netjes te houden en kan voorkomen dat ze de muren van je huis beschadigen.


Toch is snoeien afhankelijk van de soort boom, struik of plant. Elke plant, struik of boom is in een bepaald seizoen op zijn mooist, snoeit u bijvoorbeeld een bepaalde plant na de bloei, dan komen er geen vruchten of bloemen aan dat jaar. Snoeien vóór de jaarwisseling. Bekijk per boom en struik een handige pagina met tips voor het snoeien , gereedschappen en het beste moment om te snoeien in het jaar. Naast advies voor snoeien van bomen en struiken geven we ook advies voor snoeigereedschap.


Voorwaarde is uiteraard wel dat ze eerst de gewenste hoogte hebben bereikt. Het snoeien van deze struiken is belangrijk om te voorkomen dat er een kaal hart ontstaat. Dan zullen ze niet langer uitlopen.


Kon je door omstandigheden jouw struiken niet snoeien op het meest gepaste tijdstip, of moet je noodgedwongen een struik snoeien snoeien op een moment dat niet echt aangewezen is, dan is dat voor de plant niet zo erg. De planten zullen dan mogelijks een jaartje minder of niet bloeien, maar zullen er zeker niet door afsterven. U kunt eventueel om het jaar snoeien , een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.


Dan is de sapstroom meestal (doordat het niet of onvoldoende vriest) alweer op gang. Wat gebeurt er als je de druif in het voorjaar snoeit ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts