woensdag 7 juni 2017

Ilex crenata convexa snoeien

Vanaf €gratis thuisbezorgd. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Vind ilex crenata het nu op Kensaq.


Wanneer u de haag hoog wilt laten worden (dat kan tot meter) is het verstandig om toch ieder jaar te snoeien (telkens iets hoger) zodat uw haag de kans krijgt goed te vertakken en daardoor een stevige haag te worden. Hagen van slechts tientallen centimeters tot soms enkele meters hoogte en in zowel rechte als gebogen vorm.

Ook strakke blokvormen en zuilen behoren tot de mogelijkheden. Die strakke vormgeving kennen we met name uit de Franse tuinstijl. De Japanse hulst kan het beste worden gesnoeid bij bewolkt weer.


Als u de Ilex snoeit bij zonnig weer, bestaat de kans dat zijn blad verbrand. Voor een strakke en dichte haag topt u de uiteinden van de Japanse hulst. Bijvoorbeeld erg mooi langs een looppad of als scheiding tussen border en tuin.


De heester kan goed gesnoeid worden. Regelmatige snoei zorgt voor een mooie dichte vertakking, als hij als haag is aangeplant is er een mooie strakke haag van te maken.

Snoei dan eind mei en in september nog een keer. Ilex crenata Convexa is een groenblijvende plant. We zien deze kweekvorm vaak terug in lage, brede hagen. Deze uit Japan en Korea afkomstige hulst herken je niet direct als familie van onze vooral van kerst bekende hulst.


Dark Green’ in verschillende hoogtes. Door snoei bepaalt u zelf uiteindelijk hoe hoog de haag wordt. Struiken en solitaire planten van Ilex aquifolium, Ilex meserveae (x), Ilex opaca : Deze piramidale groeiende heesters worden in de lente gesnoei ten laatste tot juni. Alleen het overtollige scheuten verwijderen en verkeerd staande takken eruit snoeien.


Je zou dit ook vormsnoei kunnen noemen om de natuurlijke vorm te behouden. Naast de ‘Green Hedge’ zijn er meerdere Ilex soorten die als vervanger van Buxus kunnen worden gebruikt. Het blad glanst en de plant is prima te gebruiken als haag of als vakbeplanting.


Deze wintergroene haagplant heeft klein, groen blad en is zeer winterhard. Ze doen het dus het beste in een grond die humusrijk en goed doorlatend is en maar licht vochtig blijft. Op deze pagina vindt u de leverbare bolvormen, naast bolvormen is de Japanse hulst ook leverbaar als piramide of spiraal. Hoe vaker u de plant snoeit , hoe compacter de plant groeit.


Natuurlijk kunt u een vrijstaande Ilex Crenata helemaal in de gewenste vorm snoeien. Gebruik hiervoor een scherpe heggenschaar.

Het snoeien doe je doorgaans minimaal keer per jaar, eind mei en dit herhaal je vervolgens nog een keer begin september. Opvallende zijn de gebolde bladeren. De Ilex laat zich bijzonder goed snoeien. Naast blokvormen en zuilen behoren lossen bollen, ‘bijenkorven’, fantasievormen en wolkenformaties tot de mogelijkheden.


Wanneer u hem gebruikt als blok en hij volledig dicht moet groeien kunt u enkel de buitenzijde snoeien na het aanplanten. Op onze website vindt u daarnaast veel informatie over het snoeien , verzorgen en onderhouden van de verschillende haagplanten. We willen immers dat u zo lang mogelijk kunt genieten van een prachtige, groene tuinafscheiding die er fraai bijstaat. Ilex houdt van een goed doorlatende zand- of leemgron en kan het beste vroeg in het voorjaar geplant worden. Zet hem wel gelijk op de goede plaats, want hij is moeilijk te verplanten.


Een plaats in de volle zon bevordert de kleuren van de bonte soorten. Hulst verdraagt een sterke snoei. Deze hulst is net als de buxus mooi in vorm te snoeien.


Het is raadzaam vormsnoei toe te passen bij deze plant. Dit kun je doen in het late voorjaar. Let op: je kunt beter niet snoeien bij zonnig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts