woensdag 28 juni 2017

Wanneer aardappelen poten

April is de maand om aardappels te poten. Koop pootaardappels bij een tuincentrum, gebruik pootaardappels om bodemziektes te voorkomen. Bij aardappels gepoot in april oogst je de eerste krieltjes al in juni. Wanneer kun je aardappelen poten ? Stop in april een aardappel in je moestuin of vierkante meter tuin en een heerlijke maaltijd aardappelen is je oogst.


Wees voorzichtig met stikstofmeststoffen want die zorgen enkel voor veel bladgroei en een grotere kans op aardappelziekte.

Voor stevige aardappelknollen die lang bewaren is het wel aangeraden patentkali toe te dienen voor het poten. De vroege aardappelen mag je al oogsten als ze in juni - juli nog in volle bloei staan. Poot aardappelen in rijen, vroege aardappelen mogen wat dichter bij elkaar dan de late rassen (zie in de tabel hieronder de plantafstand voor vroege, middelvroege, middellate en late aardappelen ). Je kunt de poters poten met een schepje, een hak of met een aardappelplanter.


Toch moeten we altijd voorzichtig te werk gaan bij het poten van voorgekiemde aardappels. Overdek bij het poten de uitlopers met een laagje turf of compost, alvorens er aarde overeen te gooien. Iedereen kan aardappelen telen.


Als je er maar niet te veel in een keer gaat telen. Natuurlijk moet je er wel de ruimte voor hebben, want aardappelen nemen wel behoorlijk wat ruimte van je tuin in beslag.

Aardappelen zijn leuk en makkelijk om te telen. Niets is lekkerder dan om zelfgeteelde aardappelen uit eigen tuin te eten. Omdat zoete aardappelen tropisch zijn en een lang seizoen nodig hebben oogst je ze pas zo laat mogelijk.


Uiteraard voor de eerste echt koude nachten, maar kijk vooral naar het bericht en probeer de oogst zo lang mogelijk uit te stellen (tot hopelijk ergens in oktober). Zoete aardappelen kun je wel een paar weken bewaren. Voordat je aardappelen kunt gaan poten , is het belangrijk om te weten waar je deze pootaardappelen koopt en wanneer je deze precies moet gaan poten.


Het beste kun je dus voor pootaardappelen gaan en niet voor reguliere aardappelen van de supermarkt, zo voorkom je namelijk veel bodemziektes. Overweegt u om zelf aardappelen te kweken? Wacht dan niet te lang om het pootgoed uit te kiezen.


Zeker wanneer u op zoek bent naar een specifieke variëteit. In de meeste tuincentra zijn alle variëteiten momenteel al volop beschikbaar. Beste resultaten voor aardappel op Finecomb. Het risico is dat je met de machines vast komt te zitten.


Toch is er wel een richtlijn wanneer aardappels te oogsten zijn. Hiervoor verdelen we de aardappels onder in drie verschillende categorieën. Vroege aardappels Vroege aardappels zijn aardappelen die eigenlijk al zo’n maanden na het poten (dit gebeurt in april) geoogst kunnen worden. Voorkiemen is vooral belangrijk om extra vroeg te zijn en is dus vooral belangrijk bij vroege aardappelen.


Het viel op dat de poters van het ras Première een sterke topscheut hadden en nog veel slapende ogen.

Maar als we vroege aardappelen willen is het beter deze topspruit niet te verwijderen. Zeer vroege aardappels zijn in de regel maanden na het poten , in juni‑juli, klaar om gerooid te worden. De bloemen staan dan geheel open. Knollen ter grootte van een kippe? Geef kleinere knolletjes de kans nog wat door te groeien.


Februari, de maand om te beginnen met het poten van aardappels. Er zijn vroege, middelvroege en late aardappelen die je kunt poten. Hierdoor kan je de oogst verspreiden en kan je over een lange periode verse aardappelen oogsten en eten. Tuinhack: Voor het kweken van aardappelen heb je niet per se een. De aardappelen moet je rekenen voor halfvroege 1groeidagen vanaf poten.


Jij zit dus vandaag op groeidagen. Ik heb gisteren halfvroege uitgedaan op groeidagen en was 1. Is natuurlijk rasgebonden, spijtig dat je niet meer weet welk ras! Rode eersteling eerste oogst op groeidagen 0. U kan ook aardappelen vervroegen door afdekking met gaatjesplastiek of door te planten in een koude kas of plastiektunnel.


Wat ook heel goed lukt is het telen van aardappelen in potten en containers. Deze aardappelen hebben dan langer nodig voor ze kiemen en als plantje boven de grond uit komen. Wil je weten hoe je zelf patatten in jouw tuin kan kweken? Leer onze wijze voor het telen van aardappels. Tijdens het poten dient u rekening te houden met de plantafstand.


Deze is voor jonge en late aardappelen verschillend. Aan de hand van de onderstaande uitleg kunt u zelf op een eenvoudige manier aardappels planten. Als u zelf aardappelen wilt planten, dan poot u ze bij voorkeur tussen juni en oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts