vrijdag 20 april 2018

Helleborus verplanten

Zorg steeds dat de planten voorzien zijn van een flinke wortelkluit. Verplant echter zo weinig mogelijk. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen als je meststoffen wenst te geven. Ik denk dat het weinig uitmaakt of je het blad nu afknipt, want meteen na de bloei wordt altijd volledig nieuw blad gevorm ook als je het niet afknipt.


Ook de cultivars komen redelijk echt uit zaad terug. De plant zal er jaren over doen zich te herstellen.

Plant ze niet dieper dan in de pot waar ze in stonden en voorkom nadien het verplanten. Het is van nature een bosplant en houdt daarom van een humusrijke, vochtige en goed doorlatende grond. Best laat je hem dan ook staan. Geef de plant in april en in oktober gedroogde koemest.


Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in. Een volwassen helleborus orientalis-hybride kan vermeerderd worden door de plant te scheuren. In januari wanneer de kerst voorbij is, en we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnt de kerstroos in de tuin.


Zet een aantal planten bij elkaar in de border of pot. Geef hem na het verplanten wel goed water.

Het is en blijft een tuinplant die een koele plek nodig heeft. Kies dus meteen een goed plekje uit waar de plant lekker kan blijven staan! Helleborus heeft zeker baat bij organische mest. Zorg in elk geval voor een voldoende grote wortelkluit die u mee verhuist met de plant. De bladranden zijn glad of bezet met fijne tanden.


De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd. Nu las ik net op internet dat verplanten niet goed is maar als het toch moet in september, ja dat lukt dus niet meer. Dit betekent dat de winterbloeier in zomer het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat. Letterlijk vertaal betekent helleborus zoiets als dodelijk voedsel. Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig.


Daarom moet u uw handen wassen nadat u deze planten hebt aangeraakt of, beter nog, handschoenen dragen wanneer u ze moet vastpakken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over uw huisdieren. Alle helleborussen houden van humusrijke grond die wat kalk bevat. Qua verzorging alleen jaarlijks voorzien van extra voeding en verder met rust laten. Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien.


Laat je ook eens verleiden door de andere soorten, bijvoorbeeld de helleborus orientalis. De vlezige wortels verdragen dit niet goe en ook al overleven ze de behandeling, na herplanten kan het soms jaren duren voor de plant opnieuw bloeit. Hier groeit de vaste plant met name in de bergachtige streken.


Ook in de winter kan het hier flink koud zijn.

De poinsettia is een kamerplant. Een kamerplant die in de volksmond veelal kerstroos of kerstster wordt genoemd. In Nederland en België worden de kerstster en de kerstroos vaak met elkaar verwisseld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts