Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment. Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.
In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei , maakt de boom veel waterlot.
Verwijder al deze uitlopers in hun geheel voor een goede vorm van de kroon en het behoudt van energie voor de vruchtontwikkeling. Als een boom of struik ineens meer licht beschikbaar heeft zal deze reageren door waterloten te vormen. Snoeien om ruimte te maken voor andere planten. Dat zijn knoppen die zich overal in de boom bevinden maar nooit zijn geactiveerd. Waterlot ontstaat uit slapende knoppen of ogen.
Door zware snoei of breuk van grote takken krijgen deze knoppen het signaal om actief te worden. Door de snoei na de winter ontstaat er namelijk veel waterlot (zie video).
Deze haal je weg om de energie van de boom te sparen. Een appelboom snoeien doe je dus in de winter. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.
Appelboom snoeien in februari of begin maart: Aan het einde van de winter in februari snoei je oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloesemhout dat zo belangrijk is. Als gevolg van de snoeibeurt in februari produceert de appelboom veel waterlot. Indien de takkenstructuur te dicht is, zult u moeten uitdunnen. Doe dit niet te rigoureus, als u dit wel doet heeft u kans op erg veel waterloten.
Het liefst is dit dus naar. Bij perenbomen kun je een winter- en zomersnoei toepassen. Als je tijdens de winterperiode snoeit mag het niet harder dan -5°C graden vriezen. Het snoeien van zomerloten. Wanneer een sterke snoei ingreep werd uitgevoer vooral als er zwaardere takken worden weggesnoei zal de fruitboom talrijke waterloten ontwikkelen.
Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.
Door een aantal van deze waterloten te laten staan, ontstaan er in het nieuwe jaar weer nieuwe bloemknoppen. Bij het snoeien vormt de wintersnoei de belangrijkste snoei van de conference. Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album.
Moet je waterlot van een appelboom snoeien ? In de fruitteelt wordt ieder jaar de waterlot weggesnoeid. Haal in de zomer wilde scheuten weg die uit de wortels en onderstam komen. Zoek wortelscheuten in de grond tot op hun aanhechting op en scheur ze daar los.
Scheur scheuten uit de onderstam ook los, knip niet af om nieuwe te voorkomen. Anders ontstaan er waterloten , snel groeiende, dunne, verticale takken. Deze waterloten geven aan dat de verhouding tussen kroon en wortels niet in balans is.
Die snoeien we dan in juni weg. Het zijn de recht omhoog groeiende takken. Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken.
Snoei waterloten in de kroon meteen weg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.