Zuivere en Gezonde Natuurproducten bestellen! Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas).
In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel. Snoei lavendel nooit op het kale hout. Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit.
Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Lavendel net gesnoei licht valt mooi in de struik Wanneer moet je Wat snoeien?
Je snoeit je lavendel in september, juist voor de eerste vorst, zodat de lavendel de kans krijgt om nog nieuwe topjes te maken zodat hij er heel de winter mooi (zo zit je niet de hele winter naar een kale, gesnoeide plant te kijken, maar naar de grijze bolletjes) en sterk uitziet en zo behoud hij goed zijn vorm. Gebruik je handen om genoeg lavendelstelen bij elkaar te doen zodat je ze ontspannen vast kunt houden in je vuist. De stelen zijn behoorlijk stevig, dus je kunt van de hele struik knippen zonder je zorgen te maken dat hij kapot gaat. Plaats de plank met lavendel op een plek waar hij veel en lang zon krijgt.
Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Deze manier van lavendel drogen gaat veel sneller dan in het donker, maar de zon zal de bloemen verbleken. Als je in een gebied woont waar het veel regent, droog de lavendel dan binnen, of houd het weer goed in de gaten. Naast het snoeien van lavendel die al wat langer in de tuin staat, kun je er gedurende de bloei ook voor kiezen om de lavendel één of twee keer te toppen door de topjes van de bloemen af te knippen.
Dit heeft bij oude lavendel hetzelfde effect als bij jonge lavendel en zorgt ervoor dat de plant meer in de breedte en minder in de hoogte zal. Wanneer je vanaf het begin volhoudt je lavendel jaarlijks op deze manier te snoeien, zul je vele jaren een mooie lavendelstruik hebben. Lavendel is een plant die veel voorkomt in het Middelandse-Zeegebied.
Dit geeft al aan dat lavendel veel kalk en niet veel water nodig heeft. Een lavendel snoeien is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe. Bekijk onze video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien.
Hoe en wanneer lavendel snoeien? In maart en augustus mag de lavendel worden gesnoeid. Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid. Ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Veel gevraagd: Hoe snoei je de lavendel ? Want snoeien is wel handig als je de lavendel mooi vol wilt houden.
Hoe streng kan je hem terugknippen, waar moet je op letten en wanneer snoei je de lavendel ? Kijk het filmpje en je lavendel bloeit er op los in je tuin. Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Het is aan te raden ook direct na aanplant van nieuwe struikjes te snoeien, zodat de lavendel het eerste jaar niet bloeit. De plant wordt zo sterker en mooi vol. Snoeit u geregel dan kunt u zelfs een haagje van lavendel snoeien.
Knip met een vlijmscherpe snoeischaar, heeft u veel lavendel dan is een heggenschaar ook handig. In de tuin is de Lavandula Angustifolia (zie video 0) de meest voorkomende soort lavendel , met daarna als tweede de kuiflavendel (zie video 2). In deze snoeivideo dient de lavendula edelweiss als voorbeeld.
Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel. De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. Maar het is niet vanzelfsprekend dat dat lukt. Je zou ervoor kunnen kiezen om in het voorjaar de eerste groei eruit te knippen.
De ervaring leert dat lavendel dat pas laat in het jaar tot bloei komt, veel langer bloeien. Men stelt dat later snoeien de bloeitijd verlaat. Hagen die langzaam groeien hebben genoeg aan één snoeibeurt rond de langste dag. Dit geldt onder andere voor esdoorn, haagbeuk en coniferen.
Een goede tijd voor de tweede snoeibeurt is vanaf eind augustus tot half september. Knip dan alleen de uitgebloeide bloemstelen en stengeltopjes terug. Houd voldoende groen over om vorstschade te voorkomen. Zodoende behoudt de plant zijn compacte vorm te groeien.
Welkom bij Kapsalon Lavendel. Wij zijn gevestigd in de wijk Heeswijkse Kampen in Cuijk. U kunt bij ons terecht voor onder andere knippen , kleuren, epileren met een draa figuren inscheren en invlechten.
In onze salon hebben wij alle aandacht en tijd voor u. Hebt u een vraag over een behandeling? Of wilt u een ander kapsel?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.