dinsdag 11 juni 2019

Paarse strandloper

Paarse strandloper

Strandloper Scherpe Deals. Mis de Aanbieding van de Dag niet. Boek uw hotel nu, tot korting! Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin.


Paarse strandloper

De paarse strandloper is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn paarse strandlopers beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de paarse strandloper is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. Hij is waar te nemen langs de volledige kuststrook in stenige biotopen zoals havenhoofden, strekdammen en pieren. Het gaat om hooguit enkele honderden vogels, waarvan de aantallen tussen oktober en april doorgaans weinig veranderen.


Het liefst zit hij tussen rotsen. In Nederland zie je hem daarom het meeste bij strekdammen in zee. ZeelandNet maakt gebruik van cookies. Daar waar het zeewater over de basaltblokken spat en de vogels af en toe even moeten opvliegen om niet drijfnat te worden, daar zoeken vaak in gezelschap van steenlopers en kanoeten naar hun voedsel.


De snavel heeft een geelachtige basis en is licht naar beneden gebogen. In het zomerkleed is de rug getekend met oranjebruine vlekjes en zijn de poten grijsgroen van kleur. In de winter is de bovenzijde grauwer, terwijl de poten in deze periode enigszins geel van kleur.


Ik kwam in contact met een paar vogelaars. Kjell is actief als coördinator voor een paar vogelsoorten, waaronder de paarse strandloper. Dat is een fluitje van een cent, dacht ik. Paarse strandlopers zijn niet schuw en daarom prachtig te zien als ze aan het foerageren zijn. Ik heb een drieletterige code (EYY), de naam van de vogel ( paarse strandloper ) en een locatie (de Pier van Hoek van Holland).


Paarse strandloper

Ik kan zelfs bewijsmateriaal overleggen in de vorm van een filmpje. Even snel invoeren op een website en hup, naar buiten. Ze legden me uit hoe het wereldje van de vogelringers in elkaar steekt, hoe je een vogelring kunt melden en ook wie alles weet over paarse strandloper EYY: de Noorse ringer Kjell Mork Soot. Het is een vrij gedrongen vogel die vooral op rotskusten of op wat daarvoor door kan gaan, zoals basaltblokken, te vinden is.


Meer foto´s onderaan de pagina. Noord-Carolina en Portugal resp. Ook in Nederland is hij een vrij algemene wintergast.


Paarse strandloper

Vooral langs pieren, zoals de Pier van IJmuiden, Den Helder en de haven van. Rotsen waarop de golven kapot beuken zijn hem liever. Bij hoogwater zijn in het najaar op de dijken tussen de steenlopers altijd wel kleine groepjes paarse strandlopers , Calidris maritima, te zien. Van nature heeft Nederland geen rotsige kust, en dus ook geen paarse strandlopers.


Ze broeden op IJslan Spitsbergen en in het noorden van Noorwegen, Finland en Rusland. Het zijn vogels van het hoge noorden. Gelukkig hebben we daar iets op gevonden: Deltawerken.


Reacties (1) Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn. Materialen en gereedschappen voor het looien van huiden en het prepareren van dieren en jachttrofeeën, verkoop van naturalia. Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto. De broedperiode is van juni-juli en dan legt het vrouwtje 3-eieren.


Er is slechts legsel door de korte zomerperiode, en het zijn geen koloniebroeders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts