vrijdag 21 juni 2019

Echte salie

Echte salie prijzen vergelijken. De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de mediterrane keuken. Weet je niet zo goed waar je dit kruid – met zo’n eigenzinnige smaak – voor kunt gebruiken? Lees dan hier verder over de.


Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. De bloemkleur is paarsroze en de bloeitijd is van ca.

De bladeren zijn grijs en ongeveer cm. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. Verdraagt een temperatuur tot -gr. Snoei de plant in april terug. Daarmee houdt je hem compact.


Knip de lange takjes met ongeveer de helft terug tot net boven een paar nieuw groeischeuten. In juli na de bloei, moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden. Een decoratief maar spijtig genoeg kortlevende plant, is wintergroen en zeer aromatisch.

Wordt in de keuken gebruikt maar opgelet met mate want het is een. Ze vragen een droge plek in de volle zon. De bontbladige soorten zijn minder sterk dan de grijsbladige soorten. Officinalis betekent uit de apothekerswerkplaats en duidt erop dat salie voorkwam op de officiële lijst van geneeskrachtige. Gebruik: oud natuur-geneesmiddel (saliemelk) tegen ontstekingen en stress, in de keuken o. In juni komen er paarsblauwe, witte of roze bloemen tevoorschijn waar bijen en hommels op afkomen.


Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over echte salie om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij. Het is een behaarde, licht aromatische plant die. Deze bossige plant bloeit erg lang en mag niet ontbreken in een klassieke border. Er zijn echter nog veel meer prachtige salie soorten.


Het werkt net zo goed en is inheems in Europa. Nu wordt hij vooral gekweekt voor zijn smaak en mooie paarse bloemen die heel wat bijen aantrekken. Infusies van salie zijn bitter en versterken de secretoire activiteit van het maag en darmkanaal.


In het Koreaans geneeskunde de wortel van salie wordt gebruikt als pijnstiller en anti-inflammatoire bij reuma, artritis, pijn in de ledematen, bij behandeling van menstruele stoornissen. Het blad kan in de keuken gebruikt worden bij de bereiding van verschillende gerechten. Salie vermindert transpiratie.


Wanneer moet ik salie zaden zaaien? Het kruid is wel bestand tegen de winter en hoeft dus niet ieder jaar opnieuw gekweekt te worden.

U kunt salie oogsten van mei tot en met september. U kunt dus de hele zomer genieten van heerlijke verse salie. Hier plukt u de vruchten van! Diagnostische kenmerken Stengel onderaan houtig.


Bladen dik, grijs, met ingezonken adering, fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig. Schijnkransen 4-8-bloemig. De echte salie is een groenblijvende heester met langwerpige blaadjes en lipvormige bloemen. De smaak van salie is peperig, dankzij een groengele vluchtige olie, die vooral in de jonge bladeren en twijgen aanwezig is. De blaadjes zijn stevig en licht behaar met een grijsgroene kleur.


Dit geneeskruid is een traditionele plant in de boerentuin: Alle delen van de plant verspreiden een sterk aroma. Wij hebben achter onze caravan een prachtige salieplant, echte Italiaanse salie ! We kregen de plant zo’n jaar geleden van de toenmalige buurman van de camping. Tegenwoordig wordt salie vaak als keukenkruid toegepast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts