donderdag 31 oktober 2019

Smeerwortel plant

Natuurlijk Gezonde Tincturen Van Verse Kruiden Uit Eigen Oogst! Heeft u vragen of opmerkingen? Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Topkwaliteit Planten , voordelig en zonder gesjouw thuisbezorgd.


Hét online tuincentrum met meer dan 10. Deze soort is in België en Nederland een algemeen voorkomende plant in ruigtes, bermen, op dijken en bij slootkanten. Dit geldt voor geheel Europa met uitzondering van het hooggebergte. De plant is in Noord-Amerika ingevoerd en verwilderd.


Hieraan dankt de plant haar naam. Officinale betekent geneeskrachtig of uit de apotheken. Symphytum is afgeleid van het Griekse Symphyein (samengroeien). Het in de plant aanwezige allantoïne prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw granulatieweefsel en stimuleert ook de celdeling.


Smeerwortel plant

Gewone smeerwortel is een, in Nederland zowel als in een groot deel van België, zeer algemeen voorkomende plant. Minder algemeen is de soort op de Waddeneilanden en ook in de Ardennen komt de plant veel minder voor. Een standplaats in volle zon of halfschaduw is het beste.


Een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden is de smeerwortel. In de Middeleeuwen zijn de belangrijkste geneeskruiden onderscheiden door er een tweede naam “officinale” aan toe te voegen. Een gewone smeerwortel is een ongelooflijke woekeraar en verspreidt zich heel eenvoudig en snel door je tuin.


Smeerwortel plant

Smeerwortel groeit overal in Nederland in het wild. De bloemen zaaien de plant uit, de wortelstokken verspreiden zich ondergronds. Na enkele jaren duikt deze plant overal in je tuin op.


Hem wegkrijgen is niet eenvoudig! De wortelstokken hebben veel reserves en zitten diep. Geef de plant iets mest en water en er zal in korte tijd weer nieuw blad tevoorschijn komen.


Smeerwortel plant

Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen. Het blad is groot,behaard en licht tot donkergroen van kleur. Deze plant houdt van een plek in de zon of in half schaduw. Er zijn heel veel voordelen verbonden aan het gebruik van smeerwortel , zeker wanneer u op natuurlijke, gezonde en arbeidsarme manier wilt tuinieren.


Ook het harige blad wordt in de volksgeneeskunst graag toegepast. Daar wijst de naam smeerwortel op. Het Duitse ‘Beinwell’ geeft aan dat de plant ook bij botbreuken werd toegepast. Deze ‘ouderwetse’ plant kan medicinaal gebruikt worden en kan dienen als voedingsstof voor je moestuin. Deze bloemen verschijnen in de maanden april en mei.


De wetenschap heeft zelfs bewezen dat smeerwortel de groei van kankercellen tegengaat. We vinden smeerwortel in Europa en Noord-Amerika, waar de plant is ingevoerd. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht. Groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere planten.


Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een woekerende plant met veel worteluitlopers.


Smeerwortel plant

Gebruikt wordt het blad en wortelgedeelte van de plant. Regelmatig knippen deert de plant niet en het blad is een voedzame mulch voor aardappels en tomaten. Enkele jaren geleden maakte ik zalf van smeerwortel voor de gewrichten, die smeerwortel vond ik ergens in een drassig gebied en had die mee naar huis genomen en in mijn voortuin geplant.


Nu stonden daar flinke smeerwortelplanten en had ik gelezen dat smeerwortelgier goed is voor tomaten en andere vruchtgewassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts