woensdag 30 oktober 2019

Zandvlooien voorkomen

Beten van zandvlooien behandelen. Wanneer ze bijten laten ze speeksel achter dat jeuk en huidirritatie veroorzaakt. In sommige gevallen graven.


Hoe kun je het voorkomen ? Een zandvlooienbeet is niet altijd te voorkomen , omdat de beestjes met gemak tegen je benen opspringen en zich daar nestelen. Aangezien de meeste beten toch voorkomen onder de voeten en tussen de tenen, is het verstandig om in een tropisch land altijd (dichte) schoenen te dragen.

Meestal bijten zandvlooien je op plekken waar je huid dun is, zoals je enkels, je taille, je kruis, je oksels en je knieholtes. Veel mensen denken dat zandvlooien nadat ze je hebben gebeten onder je huid blijven zitten, maar dat is gelukkig een fabeltje! Als je door zandvlooien gebeten bent kun je zelf thuis de symptomen verlichten. Het is haast onmogelijk om zandvlooien te bestrijden.


Wie naar tropische gebieden reist kan beter rekening houden met deze parasieten. Dit zou betekenen niet met blote voeten op het strand of zandbodems lopen. Waar veel zandvlooien voorkomen kunnen insectenverdrijvers helpen om zandvlooien te weren.


Bekijk hier onze praktische tips. WAT KAN IK DOEN OM HET TE VOORKOMEN ?

Er wordt geadviseerd om dichte schoenen te dragen en niet op blote voeten rond te lopen op de zandbodems waar veel zandvlooien zitten. Ook goede insectenverdrijvers hebben enig effect. Tijdens vakanties in gebieden waar zandvlooien veel voorkomen is het aan te raden om dichte schoenen te dragen omdat de voetranden en de tenen de huidgebieden zijn waar de vlo zich het vaakst nestelt.


De parasiet is een ziekteverspreider. De vlo kan onder meer de Tungiasis ziekte veroorzaken. De ziekte bestaat op dit moment in landen. In Nigeria, Trinida Tobago en Brazilië is ongeveer van de mensen besmet met deze ziekte. Toegevoegd na minuten: Belangrijk is om verdere ontstekingen te voorkomen.


Deze zandvlooi is namelijk woonachtig in tropische gebieden zoals : Zuid en Midden-Amerika, het Caraïbisch gebie Afrika, Pakistan en India. Als je vlooienbeten bij mensen wilt voorkomen en bestrijden, is het dus noodzakelijk om eventuele huisdieren te behandelen met een middel dat zowel volwassen vlooien als neten doodt. Stel je voor je kind komt met rood geworden delen van het lichaam van de speelplaats terug, voortdurend krabben op de benen en klaagt over pijn in de voeten. Tungiasis is een parasitaire huidziekte, vaak aan de voeten (tenen, hielen), veroorzaakt door de vrouwelijke zandvlo ( Tunga penetrans ) die zich ingraaft in de dermis van de gastheer.


Dat is waarom ze vaak worden verward met andere bloedzuigende insecten. Om niet te worden vergist, is het belangrijk om te weten hoe deze parasieten eruit zien, en ook om karakteristieke sporen van hun beten te kunnen onderscheiden. Hierdoor kunnen de kleine bultjes veranderen in grote blaren, of kan er uitslag over het hele lichaam voorkomen. Zandvlooien in huis komen ook bijna nooit voor.


Vlooien op mensen bestrijden. Daarbij is het van belang om u goed af te drogen. Een vlooienbeet bij mensen kun je herkennen aan de symptomen van een klein bultje met centraal en bloedkleurig puntje en jeuk en pijn.

De vlooienbeet is typisch een rood vlekje met centraal een klein bloedkleurig puntje. Mijn vraag is er iets dat kan voorkomen dat je geprikt wordt? Zelf leggen we een link met het eten van ananas, zou dat je lichaamsgeur kunnen beïnvloeden zodat je “lekker” wordt voor de vlooien.


Ik betwijfel het wel want ook dan worden we, weliswaar in mindere mate toch gestoken. Bij een aantal soorten ontbreekt er een van de twee en bij andere soorten zijn helemaal geen kammen aanwezig. Deze kammen worden ctenidia genoemd en zowel het voorkomen als de vorm van deze kammen zijn soortspecifiek en hierdoor zijn vlooien soms goed te onderscheiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts