woensdag 8 november 2017

Kerstroos overhouden

Kerstster of kerstroos verzorgen en overhouden De poinsettia, in de volksmond vaak kerstster of kerstroos genoem is een kamerplant. Een kamerplant die haar populariteit aan de opvallende en mooi gekleurde schutbladeren ontleent. De gekleurde schutbladen zitten in een rozet rond kleine groenwitte bloempjes.


KERSTSTER: verzorgen en overhouden De Kersster, in keurig latijn Euphorbia Palcherrima maar ook wel Poinsettia genoem staat deze maand weer volop in de belangstelling. Met duizenden tegelijk worden zij naar de winkels vervoer in alle kleuren en maten. Hij bloeit vrij lang, van eind januari tot half april. In een niet al te koude winter verschijnen de bloemen al vaak begin januari.


In dit artikel over de Kerstroos , poinsettia of Euphorbia pulcherrima informatie over de standplaats, water geven, onderhou grondsoort en voeding en bemesting. Hij krijgt méér gekleurde bladeren en bloemknopjes naarmate de dagen korter worden. Uiteindelijk zullen de schutbladeren groen kleuren of afvallen. Als dat gebeurt, kunt u de scheuten tot de helft terugsnoeien en de plant iets koeler zetten – °C). De kerstroos heeft bij zacht winterweer bloemen van december tot februari, bij strenge vorst iets later.


Na kerst de plant laten staan, netjes. Geen tuinplant die in de wintermaanden zo lang en zo mooi bloeit als de kerstroos. Eind augustus zijn de meeste hagen volledig gestopt met groeien. Als u de hagen met een vlakke bovenkant door de winter wil loodsen dan kan u nog snoeien tot eind.


Bij een goede verzorging behouden de schutbladeren maandenlang hun kleur. Zijn de lokbladeren verdwenen, dan kan de plant mits enige zorg overgehouden worden. Daartoe moet het korte dagritme afgebouwd worden, de Kerstster verhuist daarbij naar een lichte en koele plek. De plant voor de helft terugknippen, zodat zich nieuwe scheuten kunnen vormen. In Nederland en België worden de kerstster en de kerstroos vaak met elkaar verwisseld.


De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april. Van kerstroos worden de wortelstokken verzameld voor medicinaal gebruik. In de wortel van kerstroos zit de alkaloïde helleborine. Helleborus staat ook bekend als Kerstroos of Nieskruid.


Dat is een stof die erg lijkt op digitaline uit de digitalis of vingerhoedskruid. Net zoals vingerhoedskruid werd van kerstroos een medicijn bij hartziekten gemaakt. Vergelijkbare zoekopdrachten voor kerstroos verzorging.


Info over kerstroos verzorging. Resultaten van zoekmachines! Als de bladeren zijn afgevallen, gaat u de plant verpotten.


Door de plant met de helft terug te knippen kunnen er nieuwe scheuten gevormd worden. Maar de twee planten hebben weinig of niets met mekaar gemeen. Kerststerren werden voor het eerst gecultiveerd door de Azteken.


Kerstroos overhouden

De kerstster daarentegen is een echte warmteminnende kamerplant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts