donderdag 30 november 2017

Wat is een aorta

Wat is een aorta

Dé Webwinkel voor Sportvissers. Een gaat naar de rechterarm en naar het hoof een gaat alleen naar het hoofd en de derde naar de linkerarm. Dit deel wordt dan nog eens onderverdeeld in een thoracaal deel (in de borstkas, aorta thoracica) en een abdominaal deel (in de buik, aorta abdominalis). Bij deze splitsing – met een medisch woord ‘bifurcatie’ genoemd – stopt de aorta en gaat deze over in twee slagaders die naar de benen lopen.


Deze slagaders worden de darmbeenslagaders genoemd. De medische term voor darmbeenslagader is arteria iliaca. De aorta speelt een belangrijke rol in de bloedsomloop. Ongeveer een kwart van alle aneurysma’s in de aorta bevindt zich in de borstkasslagader.


Wat is een gescheurde aorta ? Een gescheurde aorta of aortadissectie is een levensbedreigende ziekte omdat dit kan leiden tot het scheuren van de aorta en tot acute stoornissen van de bloedsomloop in organen. Mannen worden tien keer vaker getroffen dan vrouwen. Naarmate mensen ouder worden, wordt de kans op een aneurysma groter, omdat bloedvatwanden dan vaker zwakker worden. Een aneurysma is een verwijding of uitstulping van een zwak bloedvat. Maar ook ziekten, roken of een botsing bijvoorbeeld kunnen zorgen voor de uitstulping of het verwijden van een zwak bloedvat.


Om een aortadissectie of een aortaruptuur te voorkomen wordt bij een sterk verwijde aorta een operatie overwogen. Een operatie aan de aorta , zeker als het gaat om het opstijgende deel, is niet zonder risico. De dokter moet dus een afweging maken tussen het risico van een verwijde aorta en het risico van de operatie. Als er een verwijding is vastgestel wordt op gezette tijden door middel van een CT-scan gecontroleerd hoe snel de verwijding groeit en hoe groot de precieze doorsnede is. Na een hartinfarct ontstaat er een litteken op de plek die geen zuurstof heeft gehad.


Dit litteken kan langzaam uitrekken. Op de plek van het litteken trekt de hartkamer niet samen. Het hart pompt minder goed en er vormen zich eerder stolsels. Een aortaklepstenose is een vernauwing van de aortaklep. Hierdoor stroomt het bloed minder makkelijk naar de aorta.


Wat is een aorta

Lees meer over aortaklepstenose. De verwijding kan optreden in slagaders, aders en het hart, maar de grote lichaamsader of aorta wordt het meest getroffen. Vind Alle Topmerken in de Sportvisserij Online. Door deze grote lichaamsslagader stroomt het bloed vanuit je hart naar je benen, armen en heel veel belangrijke organen in je lichaam. Dit artikel is een beginnetje.


Bij een aortadissectie zit er een scheur in de binnenwand van de aorta. Vaak treedt dit op in aorta die reeds verzwakt zijn bijvoorbeeld in het geval van een aneurysma of bij bepaalde aangeboren aandoeningen zoals het syndroom van Marfan. Via deze zorginfrastructuur kunnen zorginstellingen informatie in elkaars systeem opvragen. De infrastructuur beoogt de invoering van een lan.


Wat is een aorta

Het woord dissectie betekent splijting. Aortadissectie is een vaatziekte. Een dissectie ontstaat vooral in de aorta. Relatief zeldzaam is een dissectie in de halsslagader en nierslagaders. De wand van de aorta bestaat uit lagen.


Bij een dissectie ontstaat er een kleine scheur in de binnenwand. Het grootste gevaar dat een aorta aneurysma of aneurysma, is dat het zal scheuren. De meeste aneurysma’s geleidelijk ontwikkelen in de tijd en kan zonder symptomen zijn, wat is de reden waarom het zo gevaarlijk.


Wat is een aorta

De meest voorkomende plaats is de lichaamsslagader, oftewel aorta , in de buik. Deze loopt vanaf uw hart, door de borstkas naar uw buik, waar hij zich opsplitst om uw benen van bloed te voorzien. Mmijn vader is pas overleden aan een gescheurde aorta , en ik zit nu met een aantal vragen hierover.


Ik lees op meerdere plaatsen dat je binnen een aantal uren overlijdt als je aorta gescheurd is. Maar bij mijn vader zat er meer dan anderhalve dag tussen de eerste klachten en zijn overlijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts