maandag 1 augustus 2016

Nijlgans verjagen

In Nederland staat de nijlgans te boek als een exoot. In Europees verband is deze soort op de lijst van invasieve exoten gezet, wat betekent dat hij actief mag worden bestreden. Er zijn er tot dusverre geen aanwijzingen dat in Nederland de toename van de nijlgans ten koste van andere watervogelpopulaties gaat. Ook als jachtvogel krijgt de Nijlgans aanzienlijke meer betekenis. Nijlgans (Alopochen aegyptiacus, en ook wel vosgans genoemd) is een blijvertje.


Nijlganzen zijn vaal grijsbruin gekleurd met roodbruine bovendelen. Op de borst zit een donkere vlek en de kop en hals zijn lichter, met een donkere vlek rondom het oog. Buizer kraai of reiger hoeven niet bij hem in de buurt te komen, want deze vliegt hij aan.


De weidevogels Grutto, Tureluur en Kievit hebben juist niets te vrezen van de Nijlgans , maar hebben baat bij hem, want iedere indringer in zijn territorium , zelfs een Vos, wordt verjaagd. De Nijlgans eet ook geen kuikens op van weidevogels. Agrilaser enkel de nijlgans verjagen. Drion merkt dat het vertrek van de nijlganzen voor veel rust zorgt.


Hij spreekt daarom van een “absoluut succesgebeuren”. Anders moet je met rotjes aan de slag, terwijl nijlganzen snel leren om met ongemakken om te gaan. De nijlgans mag in Nederland worden verjaagd en gedood. Om schade aan gewassen te voorkomen kan de agrariër visuele en akoestische middelen inzetten, maar dat is niet verplicht.


Middelen zijn vlaggen, flitsmolens, vogelverschrikkers, knalapparaten, nabootsing roofvogels en vogelafweerpistolen. Ten eerste zijn de vogels nogal agressief van aard en verjagen zij inheemse. Ze werden door de Nijlgans , met een kuiken nog in de snavel, verjaagd.


Als er zoveel zijn of de jager dan ganzen mag schieten, bedoelt u? Nou, dat gaat niet zomaar. De jager kan uitsluitend aan de slag als de boer eerst alle andere manieren om ganzen te verjagen heeft uitgeprobeerd. Buizerds in Noordoostpolder worden verjaagd door nijlganzen. Deze vogels staan erom bekend met agressie nesten van andere vogels te veroveren. In Rutten zijn nu zes nesten van buizerds gekaapt.


De Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder denkt dat dit vaker zal gebeuren omdat het aantal nijlganzen toeneemt. Algemeen is de verwachting dat hij nog fors zal gaan toenemen in aantal. Zie je een gans in een boom, dan betreft het vrijwel altijd een Nijlgans.


Met veel lawaai zal hij het nest of de jongen verdedigen tegen een mogelijke aanvaller. In deze familie wordt de soort in de onderfamilie Tadorninae (halfganzen) geplaatst. Dit zegt meteen iets over het formaat.


Hoewel de schade die het dier aanricht aan de landbouw tamelijk beperkt is, zeker in vergelijking met andere ganzensoorten, zijn er wel zorgen over het tamelijk dominante gedrag van deze ganzen. Daardoor kunnen inheemse dieren in de verdrukking komen. De voortplanting verloopt voorspoedig. Het nest wordt gemaakt met takken en twijgen van de vegetatie om het nest, gevoerd met wat donsveren en enkele veren. Het vrouwtje legt tussen de zes en acht eieren.


Als de eendenkuikens uit het ei komen en zijn opgedroog laten ze zich pardoes uit de knotwilg vallen. Dat doen de jongen van de nijlgans ook, maar die kennen een vrije val van vaak meer dan tien meter. Ze lopen daarbij geen letsel op. Dat heeft te maken met het minuscule gewicht van de donzen balletjes en de zachte en buigzame botten. Derhalve moet voor belangrijke landbouwschade in de toekomst worden gevreesd.


Ze kunnen in de broedtijd zeer territoriaal zijn, waarbij ze andere vogels veelvuldig verjagen en soms hun kuikens verdrinken. Ganzen verjagen doen we dankzij onze vakkenis op een efficiënte manier. Onze oplossingen tegen ganzen overlast zijn eenvoudig toe te passen en bieden heel snel resultaat. Neem contact met ons op indien u meer vragen heeft over onze oplossingen om ganzen te verjagen.


Interesse in ganzen verjagen ? Exoten, of uitheemse ganzen, vormen nauwelijks problemen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de Canadese gans en de Nijlgans. Hoewel ze ook bestreden worden, zijn het er niet zoveel dat ze problemen opleveren. Daarbij blijven deze soorten voornamelijk in de buurt van steden, waar ze gevoerd worden. De watervogel is een geduchte concurrent van de bosuil omdat ze allebei in oude knotwilgen broeden.


Maar die gans is niet bang voor een uil. Als het moet, jaagt -ie ‘m gewoon weg. Volgens Van der Graaf kan de Nijlgans uitgroeien tot een een ware plaag.


WS Faunabeheer is gespecialiseerd in vogelwering. Wilde en tamme ganzen verjagen en bestrijden in heel Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts