vrijdag 21 september 2018

Grote vaten

Door een transpositie van de grote vaten komt de zuurstof uit de longen niet in het lichaam terecht. Voor de geboorte is dit geen probleem, omdat de baby zuurstof krijgt via de moeder. Bij een normaal hart zal de longslagader zijn aangesloten op de rechterkamer, en de aorta op de linkerkamer. Om de grote vaten op de juiste plaats aan te sluiten is een operatie nodig: de arteriële-switchoperatie.


Dit is een openhartoperatie, die we vrijwel altijd uitvoeren als het kind een of twee weken oud is.

Indeling van de diverse soorten vasculitis (vasculitiden) volgens de Chapel Hill indeling. Transpositie van de grote vaten is een hartgebrek waarbij de aansluiting van aorta en longslagader verkeerd is. In een normale situatie staat de aorta boven de linker kamer en de longslagader boven de rechter kamer. Bij transpositie is dit net andersom. Een operatie is nodig om de bloedsomloop te herstellen.


Er is in dit geval niet een in serie geschakelde longcirculatie en lichaamscirculatie, maar er zijn twee parallelle van elkaar gescheiden circulaties. De operatie die nodig is bij deze hartafwijking wordt regelmatig uitgevoerd in het WKZ. Als het om grotere partijen grote vaten gaat of IBC containers zou u ons even moeten bellen om een prijs af te spreken om ze bij u voorbij te brengen, het nummer vindt u bovenaan deze webshop.

Soms raakt het vat verstopt door de vasculitis. Dan kunnen er ook grote of kleine wondjes ontstaan. Niet alleen de vaten van de huid kunnen door een vasculitis worden beschadig ook de bloedvaten van organen zoals de nieren of de longen kunnen getroffen worden.


Bij hele kleine dieren kan een bloedvat als langwerpig hart fungeren, maar ontbreken verdere vaten. Bij verschillende soorten ontbreken in het voorste deel van dit bloedvat de spieren, waarmee dit feitelijk een aorta is. Bij verdere centralisatie van de pompfunctie kan het hart ingekort worden, wat gepaard gaat met een stelsel van slagaders. Normaal is het zo dat het bloed vanuit de linkerkamer naar de aorta gaat, waarna het de rest van het lichaam van bloed voorziet. Vanuit de rechterkamer komt het bloed in de lo.


Een hartdoening waarbij de twee slagaders (de arteriën) omgewisseld uit het hart komen. Symptomen transpositie grote vaten. Omdat de foetus voor de geboorte nog niet zelfstandig zuurstof toevoegd aan het bloe zal er voor de geboorte niets merkbaar zijn.


De baby krijgt zuurstof via de placenta. Bovendien bestaat bij het ongeboren kind nog een directe verbinding tussen de grote vaten , de longslagader en de aorta. Het moet snel na de geboorte behandeld worden, anders overlijdt het kind. Bij ongeveer kinderen (zo’n procent) betreft het een TGV. Hierdoor stroomt bloed door de rechterharthelft en het lichaam zonder eerst de longen te passeren.


De operatie waarbij de grote vaten weer op hun correcte plaats worden aangesloten noemt men een arteriële switch operatie.

De bepaling van het tijdstip van de ingreep is afhankelijk van vele factoren. Als er sprake is van GCA, dan vindt men in het biopt zogeheten reuscellen ( grote ontstekingscellen). Verraderlijk genoeg tast de ontsteking de aangedane vaten niet in hun geheel aan, maar worden ontstoken stukken bloedvat afgewisseld door niet ontstoken gedeelten.


Het hart is zelf een sterk doorbloed orgaan. De bloedvaten die het hart van de nodige voedingsstoffen en zuurstof voorzien noemt men de kransslagaders, coronaire vaten of kortweg coronairen. Deze bloedvaten ontspringen uit de aorta, net na de aortaklep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts