vrijdag 7 september 2018

Wanneer snoeien

Laat uw struiken en heggen snoeien of verwijderen door een vakbekwame tuinman. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist.


Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien.

Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien. De vele soorten zijn in hun snoeiperioden even divers. Het is onmogelijk te zeggen dat je bepaalde groepen planten alleen in het voorjaar kunt snoeien. In tegendeel, wanneer snoeien is geheel afhankelijk van het doel en de soort plant of struik. Skimmia snoeien : belangrijke aandachtspunten.


Let er wel op dat je alleen de oudere takken wegsnoeit, maar snoei deze ook niet te diep terug. Wil je een vijgenboom snoeien ? De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhou maar wel moet je de hortensia snoeien.

Tip: In onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren. Wanneer en hoe kun je een hortensia snoeien ? Daarnaast neemt het ook niet veel tijd in beslag. Het beste kun je de zijtakken als eerste snoeien , deze snoei je altijd een paar mm terug van de hoofdtak. De verdikking dient hierbij intact te blijven. Snoei daarom niet later in de winter of pas in het voorjaar.


Dan is de sapstroom meestal (doordat het niet of onvoldoende vriest) alweer op gang. Wat gebeurt er als je de druif in het voorjaar snoeit ? Nieuwsgierig hoe je kamperfoelie moet snoeien ? Een snoeiproces roept de nodige vragen op: wanneer snoei je een kamperfoelie? En, zijn kamperfoelies winterhard en wintergroen?


Dit zijn slechts een aantal vragen die wij op deze pagina beantwoorden. De periode eind mei tot half juni is een goede tijd om een beukenhaag te knippen, de haag blijft dan mooi dicht en compact. De meeste heesters lopen na de langste dag (juni) nog een keer uit. Door dit zogenaamde ‘Johannislot’ worden de kale plekjes in de haag na het knippen mooi opgevuld.


Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien ? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels. Daarom bespreken we in dit artikel wanneer en hoe je de oleander kunt snoeien.

Het snoeien is belangrijk om een mooie vorm van de oleander te behouden. Om mooie struiken te bekomen moet je deze jaarlijks diep snoeien. Snoei de takken ongeveer op dezelfde hoogte, dan zullen ook de takken zich op dezelfde hoogte ontwikkelen.


Snoeien is normaal gesproken overbodig, tenzij de struik naar je smaak te fors of breed wordt. Moet er toch worden gesnoei dan kan dat het beste aan het eind van het voorjaar gebeuren. Snoei jonge planten zo nodig om een sterke vertakking bij de basis te stimuleren.


Zoals we aangaven wordt een hulst twee keer per jaar gesnoeid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts