dinsdag 18 september 2018

Snoeien hibiscus

Heeft u vragen of opmerkingen? Snoeien om de groei te beperken. Wanneer je hibiscus te groot wordt, is het prima om hem bij de jaarlijkse snoei in maart eens stevig terug te knippen tot de gewenste hoogte. Omdat de struik op eenjarig hout bloeit, zal hij diezelfde zomer alsnog prachtige bloemen geven.


Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca.

Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Kun je hibiscus in april snoeien ? En, is de hibiscus winterhard? Lees verder voor alle informatie! Er zijn vele soorten waarvan de hibiscus cannabinus, hibiscus sabdariffa (‘roselle’) en hibiscus syriacus tot de populairste soorten horen.


Diana’ ( witte bloement ) zijn dan een goede keuze. Als je de vorm van hibiscus syriacus wilt behouden, dan kun je besluiten om hem niet te snoeien.

Hibiscus syriacus wordt ook als boompje op stam verkocht. De plant is inheems in het grootste deel van Azië. Ik wil onze hibiscus graag snoeien want hij is veel te groot. Maar het is al half juni en heeft veel knoppen!


Maar, na een paar seizoenen kan het zijn dat je hibiscus niet zoveel van deze oogstrelende bloemknoppen meer produceert. De beste tijd om een hibiscus te planten of te verplanten is in het voorjaar. We adviseren de plant voor het verpoten eerst flink terug te snoeien. Zet de plant op de nieuwe plek in een luchtige, humusrijke en goed waterdoorlatende grond. Als je het goed aanpakt kun je heel lang genieten van deze mooie bloemen.


Wanneer de plant het naar zijn zin heeft kan een altheastruik wel drie meter hoog worden. De hibiscus zal zich na het verplanten snel herstellen en nieuwe takken vormen. Wil je de hibiscus liever compact houden dan kun je de heester in het voorjaar wat terugsnoeien: In maart en april is de beste tijd om de hibiscus te snoeien. De nieuw gegroeide takken zullen deze nazomer volop bloemen geven. Zet de plant daarna op een lichte en koele plek (minimaal graden Celsius) en geef matig water.


Half januari de plant snoeien , eventueel verpotten, waarna er nieuwe knoppen worden gevormd.

Elk nieuw bladpaar geeft een bloemknop. Daarnaast is het zo dat als je de hibiscus snoeit je er een mooie volle plant voor terug krijgt. Als je de hibiscus net geplant hebt is het zinvol om de takken terug te snoeien tot een lengte van ongeveer de helft van de lengte wat ze hebben. Het zorgt er namelijk voor dat de plant niet teveel energie kwijt is aan het in leven houden van onnodig veel takken en bladeren. Dit doe je door de langste takken ongeveer op de helft af te snijden.


Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken. De Tuinhibiscus is prima te snoeien in de winter of het vroege voorjaar, uiterlijk maart. Moerashibiscus is een relatief sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten.


Jonge planten kunnen eventueel extra worden teruggesnoei tot wel de helft, om zo een meer vertakte, dichte struik te krijgen. Daarna kan corrigerende snoei nodig zijn (laat in het voorjaar). Verwijder dan ook ingevroren takdelen. Takken met anders gekleurde bloemen wegnemen zodra je ze ziet. De ‘dode’ stelen van de plant van het afgelopen seizoen kunt u van december tot en met mei snoeien.


Deze plant is bij ons leverbaar vanaf juni tot en met augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts