maandag 16 maart 2020

Stoma en zwemmen

Vind zwemmen met stoma het nu op Kensaq. Dat maakt niet zoveel uit. Maar er zijn wel een aantal punten waar u op moet letten bij het zwemmen met een stoma. Je kunt prima zwemmen met een stoma. Tips: Gebruik tijdens het zwemmen je stoma -opvangmateriaal.


Stoma en zwemmen

Alle huidplakken zijn waterbestendig en laten niet los in het water. Heb je een colostoma, dan kun je eventueel een kleiner opvangzakje gebruiken. En als dat niet zou gebeuren, dan zou iedereen als het ware een groot neonsignaal boven mijn hoofd zien knipperen: “Dit meisje heeft een stoma ! Dus eerst besloot ik dat ik waarschijnlijk geen gebruik zou maken van het zwemba of de sauna of de stoomruimte, in feite wilde ik alles vermijden waarbij er water in contact met het zakje zou kunnen komen. Kan ik sporten en zwemmen met een stoma ? Jazeker, het is zelfs goed om te sporten.


Favoriete sporten onder stomadragers zijn: wandelen, fietsen, fitness en zwemmen. Pas op met contactsporten als rugby en judo (maar niets is onmogelijk). Zorg er wel voor dat de stoma goed is afgesloten, zodat er geen zand of water bij kan komen. Hiermee voorkom je infecties.


Stoma en zwemmen Als je als man een stoma hebt, leidt dat tot de nodige beperkingen. Want je moet bij bijzondere activiteiten altijd rekening houden met jouw stoma. Bij wildere activiteiten of intensieve sporten moet je extra opletten.


Het Spaarne Gasthuis nodigt mensen met een stoma uit om een middag te zwemmen bij Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp. Deze middag is bedoeld om mensen met een stoma te laten ervaren dat zij veel activiteiten, met wat instructies, prima kunnen doen. Daarnaast zijn activiteitenzakjes te gebruiken wanneer u uw stoma spoelt.


Een kleiner stomazakje biedt u meer bewegingsvrijheid en is zeer geschikt om mee te zwemmen. Voor colo-, ileo- en urostomadragers zijn Eakin mini stomazakjes beschikbaar. Plak het filter af met de meegeleverde stickers wanneer u gaat zwemmen.


Zwemmen met een stoma is goed mogelijk. Het is vaak een hele overwinning voor een stomadrager om naar een openbaar zwembad toe te gaan. Het stomamateriaal moet niet vlak voor het zwemmen worden aangebracht.


De plakkracht is dan namelijk nog niet optimaal. De filter moet u wel tegen water beschermen. Met een stoma kunt u veel sporten uitoefenen. De eerste 8-weken raden we intensief sporten af.


De stoma moet in die weken namelijk nog zijn vaste maat krijgen. Na die weken kunnen beschermingsbanden en caps worden besteld. Kom ook naar de Stomaatje Zwemdag! De stichting huurt een zwembad inclusief privé badmeester af, waar mensen met een stoma de privacy hebben om tussen familie, vrienden en lotgenoten de stap in het water te wagen.


Design your stoma is een vrijwilligersinitiatief van Stichting Stomaatje en biedt exclusieve maatwerkproducten en tegenwoordig ook standaard producten voor stomadragers. Een verlengstuk van je lingerie of badkleding. Mooi, sexy, praktisch en stoer! Zorg dat u het zwembad niet vermijdt uit angst dat ‘anderen uw stoma zullen opmerken’ – zwemmen en wateraerobics zijn geweldige manieren om fit te blijven!


Omdat uw gewicht wordt ondersteund door het water, traint u door te zwemmen uw spieren met een minimaal risico op letsel. Ja, je kan zwemmen met een stoma. En dit zowel in een zwembad als in de zee. Je hoeft geen extra maatregelen te nemen om te gaan zwemmen , maar er zijn wel enkele zaken die je kan doen om je meer vertrouwen te geven tijdens het zwemmen.


Stoma en zwemmen

Als eerste dien je er altijd voor te zorgen dat je stoma goed afgesloten wordt met een stomazakje. Aandachtspunten bij sporten met een stoma. Waar moet u in het bijzonder op letten als u wilt gaan sporten met een stoma ? Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van uw stoma of het tegengaan van klotsen. Wel hangt het van het merk en type stomaproduct af hoe goed je huidplaat, filter en zakje tegen water kunnen. Er zijn waterbestendige stomazakjes.


Deze worden met een speciale techniek gemaakt. Daardoor wordt water niet geabsorbeerd maar afgestoten en droogt het zakje supersnel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts