donderdag 5 maart 2020

Waterloten appelboom

Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt. Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen?


Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen. Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien of een perenboom.


Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je, als hobbytuinier, je appelboom te veel zult snoeien. Verwijder alle afgeknipte takken en komposteer ze of versnipper ze tot mulch. Dit is het bloesemhout dat zo belangrijk is. In juni kun je de bomen nog een keer snoeien.


Als gevolg van de snoeibeurt in februari produceert de appelboom veel waterlot. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige boomsoorten (bijvoorbeeld linde en kers ) hebben een sterker neiging om waterlot aan te maken dan andere. Snoeien om ruimte te maken voor andere planten.


Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. De manier van groeien en snoeien van de perenboom is gelijk aan die van de appelboom. Om die reden is hier hetzelfde verhaal te lezen als bij de appelboom.


Uw perenboom snoeien dient regelmatig gedaan te worden. Hiermee voorkomt u grote snoeiwonden, daardoor krijgen ziektekiemen weinig kans om uw boom binnen te dringen. Dat knip ik weg, maar komt weer terug. Een oude, verwaarloosde appelboom kan in principe verjongd worden.


Maar als de boom ouder is dan een jaar of dertig heeft dit weinig zin meer: hij zal slecht herstellen, vaak al verzwakt en ziektegevoelig zijn en weinig goede vruchten geven. In dat geval kan hij beter vervangen worden. Met een appelboom in de tuin kun je ieder jaar genieten van je eigen oogst. Maar voor lekkere appels en een mooie boom moet je hem natuurlijk wel snoeien.


Wij geven je tips hoe je dit aanpakt én hoe je een appelboom het beste kunt verzorgen. Bekijk stap voor stap hoe je een appelboom snoeit. In november is de appelboom in rust en valt het blad af.


Vanaf het einde van de maand tot aan februari kun je de appelboom snoeien, zodat je de boom niet ‘stoort’ (of eigenlijk zo min mogelijk). Wanneer het warmer wordt komt de sapstroming namelijk weer op gang. Bij de zomersnoei van de elstar appelboom is de snoei wat voorzichtiger en richt je je meer op het waterlot. Type snoeischaar bij snoeien elstar appelboom. Voor het snoeien van een elstar appelboom kunt u het beste een aambeeld snoeischaar gebruiken en bij de wat dikkere takken is een takkenschaar erg aan te bevelen.


In de zomer gaat het meer om vorm snoei, zodat de appelboom zijn mooie vorm behoudt. Deze worden waterloten genoemd. De snoei in de winter is dus echt van belang voor een goede oogst, in de zomer gaat het meer om het uiterlijk van de boom. Vogelperspectief Daar stond ik dan, wiebelig op een hele lange ladder.


Genietend van het vogelperspectief want zo vaak zie ik mijn tuin niet vanaf deze hoogte. De waterloten lieten zich gemakkelijk. Waterlot ontstaat uit slapende knoppen of ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts