donderdag 12 oktober 2017

Aardbevingsbestendige fundering

Wanneer is een woning aardbevingsbestendig ? Een woning is aardbevingsbestendig wanneer je allereerst aanpassingen doet in de fundering. Er komt iets meer wapening in de fundering. Verder maak je ‘schijfwerkingen’ in de woning, bij de verdiepingsvloeren en in het dak.


Bij aardbevingsbestendig bouwen is een interactie met de ondergrond van groot belang.

Onder de ondergrond versta ik in dit geval een combinatie van bodem en fundering. Verder is een goed gekoppelde fundering met de begane grondvloer belangrijk. De fundering is van levensbelang. Een bekende aanpak om woningen aardbevingsbestendig te maken is Base Isolation. De woning wordt ‘los’ gebouwd van de fundering en staat op dempers, die de kracht van de aardschokken opvangt.


Waarom is SIP nu aardbevingsbestendig ? Heel grof genomen zorgt deze methode ervoor dat het bouwsel niet meebeweegt met de beving.

In het bouwsysteem wordt isolatie gebruikt als constructief element hierdoor is het dus zeer licht. Betonnen begane grondvloer word regelrecht bevestigd op de beton fundering en met elkaar verbonden d. Door een relatief licht bouwsysteem als houtskeletbouw toe te passen heeft de fundering weinig krachten te absorberen en “trilt” gewoon mee met de grond. Aardbevingsbestendige fundering weerstaat Groningse schokken.


Jaren van bloe zweet en tranen hebben geresulteerd in een aardbevingsbestendige funderingsvloer waarmee Plegt-Vos en haar partners uit de voeten kunnen in het geteisterde Groningen. Leren van instabiele constructies is zonder meer één van de redenen waarom gebouwen steeds aardbevingsbestendiger worden. De ontwerpen die VDM indiende, voldeden aan alle gestelde eisen en worden inmiddels aangedragen bij (vervangende) aardbevingsbestendige nieuwbouw. Een voorbeeld komt uit China.


Alle vier methoden hebben nog onderzoek nodig om zeker te zijn dat ze toegepast kunnen worden voor de bestaande woningbouw. Bij de wat zwakkere funderingen , zoals een gemetselde fundering , zal extra versterkt moeten worden met (bijvoorbeeld) gewapend beton. Funderingen op staal verzakken. In beide gevallen kan grote schade ontstaan.


Ook trillingen (bijvoorbeeld van motoren of generatoren in fabrieken) kunnen grote schade aanrichten als de fundering daar niet op is berekend. Bij twijfel aan de kwaliteit van een fundering kan ervoor gekozen worden funderingsonderzoek te laten plaatsvinden. De aardbevingsbestendige woning in Den Andel is klaar.


We zitten in week zestien, vorige week hebben we de laatste bouwwerkzaamheden in Den Andel afgerond en de deadline is gehaald.

In een kort tijdsbestek is het gelukt om een aardbevingsbestendige woning neer te zetten. Stedum – Aan de Molenstraat in Stedum is een bijzonder bouwproject in uitvoering. Hier stond een woning waar sprake was van verschillende schades. Na het heiwerk, het aanbrengen van de aardbevingsbestendige fundering en de begane grond vloer is het deze week de beurt aan onze montageploeg. In slechts twee werkdagen tijd is er een aardbeving bestendige houtskeletbouw woning opgebouwd in Appingedam in de provincie Groningen.


Ontwerp en tekeningen en berekeningen lagen er grotendeels al toen Vuurboom instapte en voorstelde om drie methodes van aardbevingsbestendig bouwen toe te passen. Om gebouwen aardbevingsbestendig te maken biedt Vilton een hoogwaardig systeem voor Base Isolation. Gebouwen worden daarbij op sliders gezet, waardoor de ondergrond en de fundering van gebouwen kunnen bewegen zonder dat gebouwen blijvende constructieve schade oplopen. Richtlijnen aardbevingsbestendig bouwen.


Inzet is samen met bouwbedrijven woningen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen de in onze regio mogelijke bevingen. Hoe kleiner de massa, hoe lager de belasting bij een aardbeving. Bouwen met lichte materialen (hout in allerlei vormen, minder zwaar en flexibeler, bij hogere bouw minder massa toepassen).


Horizontale weerstand in twee richtingen. Volgens Meijer kon Plegt-Vos zelf een aardbevingsbestendige fundering ontwikkelen, “maar dat duurt jaren en daar hebben de Groningers niets aan. Voorwaarde van Plegt-Vos aan het aardbevingsbestendig bouwen in Groningen is dat er met gecertificeerde, bewezen systemen gewerkt wordt. Deze Eurocode is een zesdelige Europese normenreeks die de veiligheidsbepalingen van constructieve veiligheid bij aardbevingen geeft.


Een fundering op staal is vaak goedkoper dan een fundering op palen, maar vereist een goede ondergrond. Bij klei en veenachtige gebieden is het vaak niet goed mogelijk om een fundering op staal te realiseren, omdat de zettingen hier te groot zouden worden. De benodigde isolatiewaarde speelt geen maatgevende rol bij de dimensionering van de fundering.


Om een stabiele constructie te krijgen zal de fundering worden gedimensioneerd waarbij met zowel de belastingen, de draagkracht van de ondergrond als een eventueel wisselende grondwaterstand rekening wordt gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts