woensdag 21 november 2018

Duiven ziektes bij mensen

Vergelijk alle prijzen en bespaar tot via Kiesproduct! Daar kunnen ze voor overlast zorgen, door vervuiling van de omgeving. Een duif laat ongeveer veertien kilogram mest per jaar achter.


Ook door stank en door het voortdurend koeren kunnen duiven voor overlast zorgen. Soms veroorzaken duiven zelfs ziekten bij de mens. Op de eerste dag dat het duivenkuiken uit zijn ei kruipt en soms zelfs al in het ei, kan er een ziekte toeslaan.

Veelal valt het bij de kuikentjes nog wel mee. Ziektes bij duiven Paramyxo, het geel en pokken. Paramyxo, ook bekend onder de naam draaihalsziekte of Newcastle disease (NCD), is een duivenvariant van het pseudovogelpestvirus van de kip en zeer besmettelijk. In onze vogelopvang worden elk jaar wel duiven met draaihals binnengebracht.


Beide dragen bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. De duif veroorzaakt bij de mens de papagaaienziekte. De papagaaienziekte veroorzaakt een soort longontsteking, waar je echt goed ziek van kan worden.


Het werkt op vergelijkbare wijze als AIDS bij mensen.

Het maakt de duif vatbaarder voor andere bacteriën en virussen. Als er een andere infectie plaatsvindt, is het meestal einde verhaal voor de duif. Om duiven te beschermen tegen deze ziekte dient de enting ieder jaar herhaald te worden.


Hoewel niet verplicht is een tweede enting bij jonge duiven enkele weken na de eerste enting verstandig. Net als bij mensen kun je er zelf veel aan doen om ziekten buiten de deur te houden. Heel belangrijk is een goede huisvesting. Net zoals bij mensen geldt ook voor duiven dat ze een optimale gezondheid en goede fitheid moeten hebben om de beste sportprestaties te kunnen leveren. Dit kan alleen als ook hun immuunsysteem in perfecte gezondheid is.


Zeer specifiek bij vogels, en dus ook bij duiven , is dat het immuunsysteem voor gelokaliseerd is rond de darmen. Ze vallen mensen niet aan en over het algemeen veroorzaken ze eigenlijk geen problemen. Er is echter één klein probleem, en dat is hetgeen dat ze achterlaten. De ontlasting van duiven en andere vogels is gelinkt aan een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, zoals papegaaienziekte (een vorm van longontsteking), cryptokokkose en histoplasmose. Ze leven dan ook in groten getale in de steden.


Op zich is daar helemaal niets mis mee. Toch zijn er veel mensen die zich aan duiven (en andere vogels) ergeren in verband met de vogelpoep op allerlei oppervlakten waaronder de auto. Duiven horen bij het straatbeeld.


Hoe komt dat toch vraag je je af.

Reden hiervoor is dat er op elk duivenhok andere ziekmakende bacteriën leven. Jou eigen duiven zijn er tegen bestand en zullen niet ziek worden of symptomen hiervan laten zien. Maar op het moment dat je duiven van een vreemd hok in jouw hok krijgt. Bekijk nu de laagste prijs voor Duifje. Bij verdenkingen is er meestal sprake van een geval van psittacose bij mensen.


Om de bron van de besmetting op te sporen worden vogels bemonsterd. Dit heeft te maken met het feit dat de bacterie, eenmaal in het bloe zeer snel ernstige ontstekingsreacties in organen en spieren kan veroorzaken. Bij experimentele besmetting van gezonde duiven waarbij men de bacterie rechtstreeks in het bloed inspoot, stierven alle duiven enkele uren na de besmetting. Jonge duiven : infectie van het gehemelte en keel variërend van slijmdraden tot gele woekeringen.


Het is aan te raden om de duiven met deze verschijnselen apart te zetten ook de duiven de duiven die u verdenkt en de hokken uit te branden en te ontsmetten. Deze maatregel is ter verkoming voor andere besmettingen. Behandeling: Alle duiven gedurende á dagen achtereen behanden met Parastop: zakje op liter water of zakje over kg voer. Vraag een arts: themavragen (het duiven -herpesvirus) We maken regelmatig een selectie van een aantal erg interessante vragen en antwoorden over een bepaald onderwerp (een ziekte, een geneesmiddel, enz.). Die plaatsen we dan op onze.


Vandaag hebben we het over het herpes-virus bij duiven. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat verwilderde duiven nauwelijks een risico vormen voor de gezondheid van burgers. Ziekten als paratyfus, tuberculose en papegaaienziekte worden niet door duiven overgebracht. Een vorm van vogeltuberculose die bij duiven kan voorkomen, is trouwens onschadelijk voor de mens. Daar zuigt de teek zich vol met bloed.


Als de teek vol zit dan laat hij zich los en gaat hij al het bloed verteren. Vervolgens zoekt de teek weer een nieuwe gastheer. Een teek kan ziekten met zich meebrengen.


Er is niet veel bekend over ziekten bij vogels die overgebracht worden door een teek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts