donderdag 15 november 2018

Gaultheria procumbens giftig

Prachtig blad en sierlijke bessen: er is haast geen tuinplant die zo haar best doet om je vrolijk door de donkere dagen te slepen als Bergthee. November is een uitstekende maand om het sierlijke plantje een plek te geven in de tuin of op het terras. De soorttoevoeging Procumbens betekent neerliggende stengel en verwijst naar de kruipende groeiwijze.


Het plantje kan enkele weken binnen in de kamer gehouden worden, als je maar zorgt voor een lichte plek en voldoende vochtige grond. Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels!

Deze plant is het gehele jaar een aanwinst voor je tuin, terras of balkon, maar kom je vooral in het najaar tegen bij tuincentra en bloemisten. Het Nederlands kent de namen Wintergreen, wintergroen en bergthee. De namen wintergreen en wintergroen zijn uiteraard gegeven omdat deze plant groen blijft in de winter. Zoals de naam bergthee en de Engelse naam teaberry zegt, wordt van deze plant een thee gemaakt.


In de hersft krijgt hij prachtige besjes. Zet hem in de zon of halfschaduw. Het is vooral in het najaar een populaire sierheester als de bessen aan de plant zitten.


Hij wordt in het najaar volop aangeboden in de tuincentra.

Vooral toegepast in plantenbakken, maar in de volle grond onder hoge solitaire heesters of bomen komt hij ook goed tot zijn recht. Het duurt even voordat een gesloten mat is ontstaan. Het donkergroene blad krijgt in de winter een rode zweem wat deze tuinplant een mooie aanwinst voor uw wintertuin maakt. Ze zijn roo roze of wit en blijven tot het voorjaar zitten. Ook het blad is schitterend.


De ovaaltjes zijn het grootste deel van het jaar frisgroen en verkleuren in de herfst naar dieprood tot purper. Bij deze bergthee kan je heel vaak wat verdorde twijgjes terugvinden (vorstschade) die je beter terugknipt tot op het gezonde hout. Verwijder de oude uitgeputte takjes die vruchten hebben gedragen. Gaultheria procumbens is een kleine bladhoudende heester. Na een tijd kunnen de planten (te) hoog uitgroeien.


Daarom regelmatig bijknippen om de planten lager en gelijker te houden. Met zijn typische rode bessen is deze plant ook erg gewild tijdens de kerstperiode. En vanwege zijn mooie compacte vorm en langzame groei een ideale en zeer onderhoudsvriendelijke plant.


The species is hermaphrodite (has both male and female organs) and is pollinated by Insects. It is hardy to zone (UK) 4. The foliage turns reddish in winter.

Deze tuinplant is geschikt als bodembedekker (bijvoorbeeld in combinatie met Calocephalus) en staat prachtig in potten en bakken als wintervulling op het terras of balkon. Deze Ericaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer centimeter. Je bent van harte welkom in ons tuincentrum. Den breder sig ved hjælp af underjordiske udløbere og danner i løbet af nogle år ret tætte bevoksnin­ger, dog ikke så tætte, at de kan holde ukrudtet borte. Het liefst staat de plant in zuurminnende gron in de halfschaduw.


Deze bodembedekker is winterhard tot wel -35° Celsius. Genoemd naar Jean Gaulthier, een Zweeds-Canadees botanicus. Prirodno raste u šumama istoka Severne Amerike.


Gaulterija formira otporan pokrivač zemljišta, a preferira kisela i organska tla. Biljka ima i lekovita svojstva, a od nje se pravi wintergreen ulje ili ulje od zimzelena.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts