Voeg flink wat compost of bladaarde aan de grond toe voordat je een helleborus aanplant. De normale bloeiperiode loopt van januari tot april. Staat de plant in de volle schaduw, dan zal hij minder bloemen krijgen. Het blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk.
Helleborus groeit het beste op een zonnige, halfschaduwrijke plaats.
In principe hoeft dit niet. Deze soorten groeien anders dan bijvoorbeeld een Orientalis, Lividus of Niger. Ze moeten daarom ook anders gesnoeid worden. In een milde winter verschijnen de bloemen al vaak begin januari.
De plant krijgt in deze periode helaas wel lelijk blad. De kerstroos heeft bij zacht winterweer bloemen van december tot februari, bij strenge vorst iets later. Andere hoger groeiende Helleborussen (H. corsicus) vallen gemakkelijk open.
Als u dat een als een probleem ervaart, begin dan tijdig met het aanbrengen van steunmateriaal.
Snoei de ziekte en verdorde bladeren weg. Alleen verwelkte, uitgedroogde, bruine of dode bladeren afknippen. Let op: beschadigde bladeren kun je het beste begin februari afknippen, maar niet tijdens een strenge vorst! Dit blad kunt u eenvoudig weg knippen en er zullen gewoon weer nieuwe verse bladeren verschijnen.
Alle planten doen het zeer goed in de halfschaduw. He blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk. Na de bloei vormen zich snel jonge, mooie bladeren. In februari kun je al wat blad. Je zult zien dat zich in het hart van de uitgebloeide bloemen zaaddozen vormen.
Eind mei zijn de zaaddozen volgroeid. In de tuin doet hij het ook erg mooi. Snoeien Rhus typhina - Fluweelboom stekken,. Alle helleborussen houden van humusrijke grond die wat kalk bevat.
Qua verzorging alleen jaarlijks voorzien van extra voeding en verder met rust laten. Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien. Laat je ook eens verleiden door de andere soorten, bijvoorbeeld de helleborus orientalis.
De Kerst is eigenlijk al voorbij, maar dan in januari als we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnen sommige kerstrozen in de tuin.
De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. Voorwaarde is wel dat de plant niet op de tocht staat, hij houdt van een beschutte standplaats. Kwekerij Bastin is een kwekerij van niet alledaagse vaste planten voor liefhebbers centraal gelegen in Zuid-Limburgse heuvellandschap.
De knikkende bloemen hebben een groene kleur. De standplaats dient halfschaduw of schaduw te zijn. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.