vrijdag 24 mei 2019

Red robin snoeien

Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei. Voordat u gaat snoeien is het raadzaam de Photinia te bemesten. Hierdoor worden nieuwe uitlopers sterker en krijgt de struik een vollere kleur. In mei – juni krijgt de heester kleine witte bloemen.


De bessen zijn blauw tot zwart.

Zo’n boompje op stam leent zich goed om toe te passen in een kleine voortuin. Snoeien kan geen kwaa als je het niet al te rigoureus doet. Op de takken zelf zitten kleine rode puntjes. U kunt de Photinia ook als haag snoeien en deze daarmee kleiner houden.


Het is een stuk met een lengte van meter. Hij is zowel toepasbaar als haagplant of als solitair. De plant zal dan jonge twijgen vormen die felrood uitlopen, zeer mooi!

Het blad van de Photinia is dan opvallend rood gekleurd. Later in het seizoen, kleurt de Photinia weer langzaam groen. In april-mei kan de Photinia ook witte bloemen geven.


De meeste planten, bomen en struiken kun je snoeien in het voorjaar. De plant wordt er alleen maar mooier van met zijn nieuwe rood gekleurde scheuten. Deze boom heeft alleen het verschil dat hij kleinbladig is.


Maar zijn grote sierwaarde maakt de boom zeer aantrekkelijk. Glansmispel laat zich makkelijk snoeien. In het voorjaar loopt hij uit met prachtig felrode uitlopers en witte bloemetjes. Hij is ook goed te gebruiken als haagplant, vooral op wat vochthoudende gronden.


Hij is dan min of meer vergelijkbaar met laurierkers. Het gebruik hiervan zie je terug in de kwaliteit van het blad en de groeisnelheid van je boompje. Mest maal per jaar bij met tuinmest. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


De glansmispel groeit niet snel en vergt dan ook weinig onderhoud.

U kunt er eventueel ook voor kiezen om de glansmispel niet te snoeien. Photinia fraseri red robin , in het nederlands ook glansmispel genoem is een middelgrote bladhoudende struik met compact opgaande vorm en glanzende elliptische tot omgekeerd eironde bladeren, die eerst rood uitlopen en later donkergroen worden. Robin Red prijzen vergelijken. Hij wordt uiteindelijk tot meter hoog, maar door hem regelmatig te snoeien kunt u zelf de grootte bepalen. De heester kan goed vooraan in een heesterborder staan, solitair, in een bloembak of pot op het terras en kan zelfs als lage haag worden aangeplant.


Je kan deze struik zo hoog laten groeien als je zelf wilt door hem regelmatig te snoeien. Als je een formele haag wilt hebben is twee keer per jaar snoeien aan te raden, maar als je voor de natuurlijke uitstraling gaat is snoeien zelfs helemaal niet nodig. Wintergroene hagen bestaan er in vele soorten en maten.


Met zo’n naam kan het haast niet anders dan dat dit een schitterende plant is. Deze glansmispel is door die schitterende uitstraling zeer geliefd en vind je dan ook steeds vaker in verschillende tuinen. De Photinia fraseri is een mooie wintergroene leiboom met mooie rode uitlopers. Bij voorkeur de leiboom 2x per jaar snoeien. Mocht de Photinia vorstschade hebben opgelopen, dan is hij goed tot op het oude hout terug te snoeien.


Een nieuwere variant is de Photinia fraseri ‘Magical Volcano’. Alle glansmispels laten zich uitstekend snoeien. De bossige kroonvorm is in eerste instantie rond maar later gaan takken meer doorhangen zodat een bredere kroon ontstaat.


Bestel nu bij onze webshops!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts