woensdag 4 maart 2020

Strakke haag

Boek uw Hotel in Hagen online. Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen. Als de haag te groot wordt, kan hij gemakkelijk worden teruggesnoeid: Taxus loopt altijd weer uit. Strakke hagen tussen en 1cm.


Regelmatig snoeien wordt goed verdragen.

Buxusvervangers zijn groenblijvende haagplanten die uiterlijke gelijkenissen met de buxus vertonen. Daarnaast delen ze bepaalde eigenschappen met de buxus waardoor ze op dezelfde manier toepasbaar zijn. Teucrium x lucidrys (Gamander) is een mooi alternatief voor Buxus. Maar geeft wel een minder strakke haag ! Wat is ongeveer het aantal wijkers per meter voor de Fagus sylvatica? Voor een strakke haag kun je gebruik maken van een touw dat je langs de haag spant.


Dan kan het ook uit de losse pols. Een mooie haag moet vaak geschoren worden, zeker wanneer het gaat over een formele haag.

Wanneer het gaat over een informele haag is dat minder het geval. Informele hagen worden vaak gebruikt wanneer privacy belangrijk is en zijn ook vaak breder. Ze kunnen gezien worden als brede omheining. Wil je graag een mooie, strakke haag ? Dan komt de snoeischaar handig van pas. Maar de tweede belangrijke stap wordt vaak vergeten: bemesten.


Een goede bemesting geeft je haag immers de kracht die ze nodig heeft om na het snoeien weer mooi dicht te groeien. Taxus, coniferen, beuk of een andere haag ? Het begrip haag dient ruim geïnterpreteerd te worden. Veelal verstaan we er een geschoren haag onder maar er bestaan ook losse hagen. Voor een geschoren haag komt slechts een beperkt aantal heesters in aanmerking, want niet allemaal verdragen ze regelmatige snoei. Als losse haag echter zijn tamelijk veel heesters bruikbaar.


Uw haag om weer strak voor euro de strekkende meter? Inclusief werkloon, gebruik machines en afvoer van groenafval. Goede voeding is essentieel om het wortelgestel actief te houden.


Moderne hagen worden meestal gekenmerkt door strakke vormen.

Daarom wordt voor moderne tuinen vaak gebruik gemaakt van wintergroene haagplanten die zich gemakkelijk laten snoeien. Een haag die in de wintermaanden zijn kale takken laat zien maakt toch een wat meer landelijke, ouderwetse indruk dan een strak gesnoeide, groene haag. Het formaat van een haag kan heel erg verschillen.


Van een strakke , formele, dichte, geschoren haag van pakweg een halve meter breed en ruim een meter hoog, tot een ‘natuurlijke’ haag , die wel tot vijf meter breed en tien meter hoogte kan doorgroeien. Door systematisch onderhoud ontstaat een strakke haag. Een mooie, gezonde haag is een lust voor het oog, creëert sfeer en omarmt je tuin op een natuurlijke manier. Wanneer een haag strak en symmetrisch gesnoeid is, geeft dit je erf een verzorgde uitstraling. Zeker in de formelere tuinstijlen zien we zo’n strak gesnoeide haag dikwijls terug.


Het zijn prima haagplanten die zorgen voor een hoge, strakke haag en relatief oud kunnen worden. De beukhaag kan juist niet tegen al te natte grond. Je kunt ze snoeien naar behoefte. In de winter worden de bladeren bruin en dor, maar blijven wel aan de plant hangen. Ook de beukhaag zorgt voor een mooie strakke haag die je kan snoeien naar behoefte.


Moderne tuinen herken je aan de zuivere lijnen en de grote, groene vlakken met hier en daar een blikvanger. De stijl is sober met veel aandacht voor structuur en architectuur. Ook een kleine tuin kan een strakke tuin zijn. Beperk je tot één plantenborder of geef je terras een strakke look met een leiboom en enkele moderne bloembakken.


Een volle, al dan niet strakke haag rondom de tuin of het terras is een goede barrière. Het behoedt u niet alleen voor nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers. Een goede haag is zeker ook een goede windvanger en hij houdt het geluid enigszins tegen.


Een prachtige informele haag kan worden verkregen door het gebruik van Hydrangea (hortensia). Een leuk halfhoog haagje is de Hypericum ‘Hidcote’. Spirea thunbergii en Spirea arguta ‘Grefsheim’ (spierstruik) kunnen zowel als redelijk strakke en als losse haag dienen. Een strakke haag moet je regelmatig knippen om hem vol en in model te houden.


Het knippen van een strakke haag doe je als volgt. Kijk waar de haag het smalst is. Haal daar met de heggenschaar een heel klein stukje af. De namen heg en haag worden vaak door elkaar gebruikt.


Volgens Van Dale hebben ze dezelfde betekenis namelijk een omheining van struiken. Iedereen kent de haag als een strak geschoren rij van vaak dezelfde soort planten die als omheining, voor de privacy of om als indeling van een tuin gebruikt worden. Er is ook een andere optie voor heggen.


Leg nu de haagplanten uit langs de lijn, op de aanbevolen tussenafstand. Zet ze één voor één rechtop in de geul en vul deze met aarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts