vrijdag 30 september 2016

Hatsjepsoet

De meeste van haar propaganda werd gesteund door de hogepriesters van Thebe en dit had ze nodig. Belangrijke gebeurtenissen tijdens haar regering liet zij dateren naar zijn regeringsjaren. Ze liet het bouwen op de heilige plek Bahari en de tempel stond in het verlengde van de Tempel van Amon in Karnak.


Toen ze eindelijk overlee ongeveer vijftig jaar ou brak de tijd aan dat hij alleen kon heersen. Gedurende haar regeerperiode nam ze de rol en de titel op zich die eigenlijk alleen aan mannelijke heersers was voorbehouden.

Na de korte regeringstijd van haar echtgenoot Thoetmosis II verdrong ze de onmondige Thoetmosis III van de troon en liet zich tot staatshoofd uitroepen. Er bestaan hier overigens nogal wat tegenstrijdigheden over. Zij trad in het huwelijk met haar halfbroer Thoetmoses II die op jonge leeftijd stierf. Hatshepsut is not unique, however, in taking the title of king. Hatsjepsoet was de dochter van Thoetmoses I en koningin Ahmose.


Een vrouwelijke farao Edit. Ze had ongehoord veel macht voor een vrouw en eigende zich alle titels en voorrechten van een farao toe. Ze heeft meer dan jaar geregeerd en is daarmee de langst regerende vrouwelijke farao.

Ze is eeuwenlang verborgen gebleven. Van de mooie en gracieuze dames is nauwelijks zichtbaar dat zij ooit tot het mannelijk geslacht behoorden. Zo zou zich ook niets hebben aangetrokken van haar vader’s decreet alle Hebreeuwse jongetjes te verdrinken in de Nijl. Zijn troonopvolger Thoetmoses III was nog te jong om zelfstandig over Egypte te heersen.


Dankzij de tempel kon zij na haar dood nog vereerd worden. Een deel van de oorsponkelijke tempel is vergaan, maar het grootste deel en de mooie schilderingen, reliëfs en zuilenrijen zijn nog te. Onder zijn bewind kende Egypte een langdurige periode van voorspoe kwam de mooiste tempel uit de oudheid tot stand en werd de legendarische expeditie ondernomen naar het sprookjesachtige land Poent. Uit die relatie werd een zoon geboren, Thoetmosis III.


Bijzonder aan haar was dat ze een van de zeldzame vrouwelijke farao`s was. Een prachtig bouwwerk, gelegen aan de voet van de bergen van de Vallei der Koningen. De tempel is opgebouwd uit meerdere terrassen die uitkijken over de Nijl en Luxor. Ze bereidde zich voor en ondernam een reis naar Poent.


De expeditie bestond uit vijf boten, elke zeventig meter lang, met aantal zeilen, elk schip behuisde 2man en in elk boot zaten goederen om te ruilen. Dit is nu het land wat we Somalië noemen). Sy was die hoofvrou van Toetmoses II. Het speelt zich dan ook een paar duizend jaar voor Christus af.


Dit boek laat je sfeer, de leefstijl en de gewoontes van het oude Egypte opsnuiven.

Alles is tot in de puntjes gedetailleerd uitgeschreven. In het verhaal komt veel geschiedenis, geloof en liefde voor. Een farao is de naam voor een Oud Egyptische koning. Het woord Farao betekent man van het grote huis, waarmee de Egyptenaren het grote mooie paleis van de farao en. De grond van deze vallei was gewijd aan de godin Hathor.


Farao mentoehotep liet hier zijn doden tempel bouwen. Onder haar bewind was er sprake van voorspoed. De lezing is in Stichting Waardeburgh zorglocatie Overslydrecht, aanvang 19.


Thoetmozes III Thoetmozes III, of Thoetmosis III, was een beroemd heerser uit de 18de dynastie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts