donderdag 29 september 2016

Berenklauw bestrijden

Hoe komt u van de berenklauw af? Met het bestrijden van de berenklauw moet vroeg in het jaar begonnen worden, zodat de plant geen zaad kan zetten. Omdat de plant een enorme groeikracht heeft, kost het diverse jaren om de plant geheel kwijt te raken. Wij hebben ons gespecialiseerd in het bestrijden en beheren van de berenklauw.


Weed Free Service uit Friesland is al enige jaren actief in het milieuvriendelijk onkruidbeheer. Deze berenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij beschadiging tot ernstige brandwonden kunnen leiden.

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) kan veel overlast veroorzaken. Hoe herken je de gevaarlijke reuzenberenklauw als plant die brandwonden veroorzaakt? Hoe verwijder en bestrijd je berenklauw ? Vorig jaar startte Natuurmonumenten met een kudde van schapen in het Scheelhoekbos in Stellendam om de berenklauw te bestrijden. Dankzij deze natuurvriendelijke bestrijding willen wij de opkomst van de berenklauw terugdringen. Ook dit jaar zijn de schapen er weer te vinden.


Daar lopen ze hun ronde met steekschoppen, zeisen en schoffels. Ook zijn lidstaten vanaf nu verplicht om deze gevaarlijke invasieve exoten te bestrijden en overheden moeten maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. Wanneer je berenklauw in de tuin tegenkomt, verwijder deze dan met handschoenen, een bril en bedekte (waterafstotende) kleding.

De gemeente is echter niet verplicht berenklauw te verwijderen. Om de berenklauw effectief te bestrijden is een combinatie nodig van ondergrondse en bovengrondse bestrijding. Te beginnen met het injecteren van de bodem met het kokende water.


Wanneer de bodem voldoende geïnjecteerd is, kan de plant ook bovengronds aangepakt worden door op de gebruikelijke manier het kokende water over de berenklauw te gieten. Vanaf vorig jaar oktober is de reuzen berenklauw op de zwarte lijst gezet door de Europese Unie. Lokale) Overheden en grondeigenaren dienen de (reuzen) berenklauw dan ook te bestrijden. Van het sap van de reuzenberenklauw kan je behoorlijk ernstige brandwonden krijgen. Kloosterman noemt de Japanse duizendknoop moeilijker te bestrijden dan de berenklauw.


De berenklauw heeft één grote wortel. De duizendknoop heeft heel veel wortels, een soort worteldeken. Die moet je eerst weg koken voordat je de hoofdwortels kunt aanpakken. Die hoofdwortels zitten soms wel tot zes meter diep. Wij zijn met een paar vrijwilligers bezig met het bestrijden van de reuze berenklauw.


Tot vorige week zaterdag hebben er een stuk of schapen in de wei gestaan (weken lang) die alles weggevreten hebben. Het is dus zaak te voorkomen dat zich zaad kan ontwikkelen! Jonge berenklauwen zijn nog niet giftig, maar de oudere planten wel en die zijn ook heel irriterend.


In de categorie van de weekdieren zitten tslakken. Net zoals mossels, oesters, inktvissen, enz.

Er zijn speciale producten op de markt die de naaktslakken plaag tegengaan. De gewone berenklauw komen we met name in bosschages lang wegen en dijken tegen, maar ook aan de rond van het bos kom je de plant tegen. De bladeren lijken gespleten en ze zien er uit als “vinnen”.


Pas wel op want berenklauw plukken en drogen is in sommige gemeenten verboden. We bestrijden de berenklauw o. De Onlanden vanwege de giftigheid van de plant èn omdat het een invasieve exoot is die hier dus niet thuis hoort en daarbij de plek inneemt van soorten die we hier wèl graag zien. Dit doen we door het uitsteken van de jonge planten. Groeit de plant in uw tuin ook voor een deel op gemeentelijk terrein? In Nederland zijn twee soorten berenklauw : de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw , in Haarlemmermeer komen beide soorten voor.


De kleine witte bloemen staan in tot meer dan een halve meter grote schermen bij elkaar. Berenklauw is een grote plant van twee tot vijf meter hoog. De soort is te verwarren met gewone berenklauw. Kap de berenklauw bij de grond of steek de plant af onder de grond. Maatregelen die wij nemen We gebruiken een combinatie van maaien, afsteken en uitsteken.


Nu spuit ik het onkruid wel in, maar de berenklauw trekt zich daar niet zoveel van aan. Hoe berenklauw verwijderen uit weide?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts