vrijdag 30 september 2016

Permacultuur moestuin

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Permacultuur in je moestuin. Onze huidige moestuin (het gedeelte van de tuin bestemd voor eenjarige groente) bestaat op dit moment uit grote en kleine verhoogde bedden. Christopher Shein ontwerpt tuinen en geeft les in permacultuur.


Ontdek permacultuur tips en ga direct aan de slag met jouw perma cultuur moestuin.

Steeds meer mensen willen hun eigen groente gaan verbouwen en starten daarom met een moestuin. Maar hoe tover je je moestuin om in een. Zoals het karakter van de gron de inval van de zon, de win het water en de dieren die er zijn. De cursus bestaat uit drie afzonderlijke blokken, namelijk een inleidend blok, een blok gericht op het ontwerpen van de fysieke omgeving en een blok over de sociale kant van permacultuur. Deze stroming beklemtoont dat het land altij permanent, in productie is.


Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op het toepassen van permacultuur in de moestuin , waarna in het laatste deel de tuin in lagen aan bod komt. Dat laatste omvat het principe van een eetbare bostuin die is opgebouwd uit diverse lagen met eetbare bomen, struiken, planten en kruiden. Bij permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Met permacultuur kun je o.

Zowel voor jezelf als voor de vele wezens waar we onze aarde mee delen. Een prachtig handboek om te leren ontwerpen met permacultuur en vele voorbeelden van ontwerpschetsen, planten in de tuin, en wat is permacultuur nu eigenlijk? Ten opzichte van biologische landbouw wordt er bij permacultuur juíst gebruik gemaakt van meerjarige gewassen en niet van wisselteelt. Interessante docu over dit thema VPRO’s Tegenlicht, Groen Gou hier te zien. Concreet willen we individuen, groepen en organisaties de inzichten, praktische handvatten en begeleiding geven die nodig zijn om economische, ecologische en sociale systemen te herstellen.


Ik probeer het jaar rond te leven uit de moestuin. Hoort onkruid in een permacultuur moestuin ? Alle planten hebben een functie in de natuur. Planten die we onkruid noemen hebben altijd een belangrijke functie. Ze ondersteunen het bodemleven, ze zijn voedsel voor insecten en dieren. Ze bieden vaak plekken waar insecten hun eieren kunnen leggen.


De diversiteit aan werkvormen, de samenwerking en persoonlijkheid zorgt voor een prettige en gezellige leeromgeving. In de praktijk is permacultuur meestal gericht op kleinschalige zelfvoorzienende landbouw, terwijl biologische landbouw meer commercieel productiegericht is, en in dit opzicht tussen permacultuur en chemisch-industriële landbouw in staat. Vogelhuisjes, duurzame moestuinbakken, insectenhotels, tuingereedschap en meer. Wat te doen met ongedierte in de permacultuur moestuin ? In een permacultuur moestuin ligt de nadruk op werken met de natuur in plaats van tegen haar. Dit betekent bijvoorbeeld dat we biologisch tuinieren en geen kunstmatige mest en bestrijdingsmiddelen gebruiken.


Maar veel meer nog betekent het dat we proberen de methodes en patronen van de natuur na te bootsen in onze tuin. Hoe bereiden we onze moestuin voor op de vakantie en hoe zorgen we ervoor dat er veel geoogst kan worden na onze thuiskomst.

Tegenwoordig begint het goed te staan om te zeggen dat men permacultuur toepast in zijn tuin. Dat is een goede evolutie, in die zin dat permacultuur steeds beter bekend geraakt. Welkom bij TUIN SMAKELIJK!


We hebben een eetbare bostuin met een verscheidenheid aan fruitbomen, kleinfruit, vaste groentes, kruiden en eetbare bloemen in onze achtertuin. Mulchen in het najaar is de ideale manier om jezelf veel werk te besparen. Door nu wat extra te werken in de tuin en je bedden af te dekken met mulchmateriaal, heb je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts