woensdag 22 maart 2017

Bakelse plassen

In de gemeente Gemert-Bakel is in het bos achter Milheeze een ontzanding gesitueerd. Exploitatiemaatschappij De Peelhorst, een volle dochter van Teunesen zand en grint b. Start om uur bij de Natuurpoort De Nederheide Kaak 1 Milheeze. Bakelse Plassen in Milheeze verder uitgebreid.


Momenteel wordt het gebied rondom de plassen heringericht.

De oevers aan de kant van de Nederheide zijn ‘ingezaaid’ met struikheide. Het natuurgebied bestaat uit meerdere deelterreinen die zijn ingericht als natuurcompensatie voor plaatselijke zandwinning. Het is mogelijk dat watervogels deze plassen als slaapplaats gaan gebruiken.


Dagelijkse vliegbewegingen van deze vogels van en naar de plassen kunnen dan een risico vormen voor het vliegverkeer op de nabijgelegen Vliegbasis De Peel. In combinatie met herstel van de landschappelijke waarden en de aanleg van nieuwe natuur, is er ruimte voor landbouw en andere economische functies. Dit zijn projecten in het kader van het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze.


Wandelen, fietsen, zwemmen, vergaderen of overnachten, het kan allemaal gecombineerd worden met een lunch, diner of gewoon een drankje. Zandwinning vindt op grote schaal plaats ten noordoosten van Bakel.

Een deel ervan is als recreatiegebied in gebruik, zoals bij de golfbaan Stippelberg en. Het beheercontract was voor drie jaar. Aan Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd om de oevers en de overgangszone naar het aangrenzende bos Nederheide in te richten voor natuur.


Vervolgens gaat de wandeling verder over een grote zandverstuiving. Deze zeer grote zandafgraving is nog in bedrijf maar een groot gedeelte van de waterplassen en omgeving is al ingericht als natuurgebied. Vanaf de hoge taluut heb je een prachtig uitzicht over de plassen. Uitbreiding vindt nog steeds plaats.


Er schijnt door de afgravingen een zeer geaccidenteerd landschap te zijn ontstaan onder water, waarin veel visjes en waterplanten leven. Bovendien is er beter zicht dan op vele andere locaties. Het water is er circa meter diep. Rondom de zandwinning in de gemeente Gemert-Bakel zijn verschillende natuurterreinen gerealiseerd ten behoeve van.


De lage kwaliteit van het zand dat nu wordt gewonnen in de plassen voor de bouw, maakt uitbreiding noodzakelijk, aldus het bedrijf. De duiklocatie ligt op een niet-actief gedeelte en is derhalve ook alleen via een toegangspoort bereikbaar. Het plangebied is gelegen in het buitengebied van de gemeente Gemert-Bakel, in de nabijheid van de kern Milheeze.


Nabij de grens van Nederland met Duitslan achter de Gennepse kerkdorpen Ottersum en Milsbeek, ligt. Heerlijk zwemmen, alleen nog wel illegaal. Nog geen gebruikers waardering.

Fietsroute langs knooppunten. Binnen de Vogelwerkgroep (VWG) zijn er de volgende subgroepen: Huiszwaluw Gierzwaluw Oeverzwaluw Kerkuilen Steenuilen PTT-telling Nederheide-route PTT-telling Lt. Dat gebeurde met een traditionele Paasduik. De planologische bestemming van Ven is burgerwoning. Het gebied rondom de plassen is heringericht.


Er is een milieuvergunning afgegeven voor het houden van 1stuks melkvee en stuks jongvee. Echter, ook nu beperkt de snelheid waarmee het water naar de omgeving wegzakt de effectiviteit van deze maatregel. Dus voor de ongemotoriseerde watersport zitten wij dan op de eerste. Tenslotte wandelt U door het bosgebied van de Nederheide, onderdeel van natuurgebied Stippelberg, terug naar het startpunt bij het recreatiegebied Natuurpoort Nederheide.


Horeca vlakbij start en finish.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts