vrijdag 24 maart 2017

Wanneer zijn mollen actief

Alles voor het verjagen en vangen van mollen en woelmuizen. Wie snel en handig is kan een mol uit zijn gang scheppen wanneer hij aan het wroeten is. Wanneer mollen zich verplaatsen zullen zei vooral op de geur afgaan.


Zo zijn diverse geuren waar mollen niet van houden en daarvoor zullen vluchten en ander gebied zullen opzoeken.

In de winterperiode is dit niet het geval en dan verschijnen de meeste nieuwe molshopen ! Soms komt hij ’s nachts tevoorschijn boven de grond om zijn maaltijd aan te vullen met slakken, kleine muizen, kikkers, enz.

Dit wil zeggen dat wanneer de regenwormen zeer actief zijn , er geen noodzaak bestaat om het gangenstelsel uit te breiden. Een kant-en-klaar tunnelstelsel van een eerdere mol maakt je tuin extra aantrekkelijk voor mollen. Wanneer je de mol doodt, wordt zijn plekje al gauw weer ingenomen door een soortgenoot die op zoek is naar een nieuw territorium.


Het beste moment om mollen te vangen is in het najaar, in de winter ( wanneer het niet vriest) of in het voorjaar.

Dan zijn mollen namelijk actief. Je kunt mollen vangen met een speciale mollenklem. Mollen vangen in stappen. Stap 1: Egaliseer het oppervlak door molshopen dicht te maken met het losgemaakte zand. De mollen kunnen dan niet langer naar boven komen om molshopen te vormen.


Onder het mollengaas kunnen ze echter nog wel actief zijn , waardoor er verzakkingen kunnen optreden op de plaats waar de mol gangen onder het gazon graaft. Hoe kunt u mollen bestrijden? Er zijn verschillende methoden om een mol te bestrijden. Wanneer de automotor stationair draait, zullen mollen worden vergast met CO². Biologen zijn fel gekant tegen deze toepassing, en volkomen terecht vinden wij!


MOLLEN LEIDEN ARCHEOLOGEN NAAR ROMEINSE VILLA Archeologen hebben in het Britse plaatsje Cotswold een belangrijke archeologische ontdekking gedaan dankzij de spitsvondige hulp van… mollen. Een veel gebruikt middel is het plaatsen van mollenklemmen in de mollengang. Doordat mollen schade kunnen toebrengen aan grasvelden en tuinen zoeken mensen naar manieren om mollen te verjagen of desnoods te doden. Gebroken glas, pennen met een elektrische spanning, gifgas en andere middelen zijn bedacht, met wisselend succes.


Tot frustratie van de liefhebbers van het vlakke gazon zijn de mollen dezer dagen opvallend actief.

Van het stijgend water, zo blijkt. Over het algemeen zijn er elk jaar twee perioden waarin er opvallend veel molshopen verschijnen: aan het begin van de zomer en nu, in de winter. Maar waar komt die opstoot van werkijver zo plots vandaan? Dit vangt hij allemaal in een cirkel van zo’n 5meter rondom het nest.


Welke schade richt een mol aan. Regenwormen bestaan namelijk voor uit water. U kunt mollen uit de kwetsbare delen van de tuin houden met geuren en geluiden waar de mol niet van houdt.


Er zijn ook natuurlijke mollenbollen te verkrijgen die de mollen op afstand houden. Mottenballen = kamferballen in de gangen stoppen zou helpen om de mollen te verjagen.

Wanneer nog niet gedaan, neem dan contact op met uw bank en vraag naar de opties voor identificatie. Wanneer dit geregeld is worden betaling met een creditcard nog veiliger. Na twee maanden zijn de jongen zelfstandig en verlaten ze het nest om een eigen territorium te zoeken, waarbij mollen met elkaar in gevecht kunnen komen.


Dit zoeken naar een nieuw territorium gebeurt meestal bovengronds. Stap ze allemaal af en duw het gazon terug op zijn plaats. Aangezien mollen meestal op dezelfde momenten actief zijn kan je door regelmatig de hopen en gangen te controleren snel terugvinden wanneer de mol volgende keer zal wroeten. Het vrouwtje laat het mannetje alleen toe in haar gangenstelsel tijdens de paartijd en de periode dat de jonge mollen opgroeien. De paartijd is eind maart, begin.


De mol wordt normaliter ongeveer jaar ou maar kan de jaar halen. De mol is niet uur per dag actief , meestal zijn er tot activiteitsperioden van ongeveer uur. De oppervlakte van een territorium beslaat ongeveer 4m(dus maximum mollen per ha).


Met gespecialiseerde apparatuur verspreid je rook in de tunnels die mollen , woelmuizen (en woelratten) snel doodt. Een vloeistofoplossing maakt koolmonoxide. Hiermee kun je mollen levend vangen en ergens anders (in ieder geval ver van je tuin vandaan) uitzetten. Plaats een val voor mollen , ofwel: een mollenkoker.


Professionele bestrijding mollen in de tuin. Door mollen vangen met een klem wordt een mol gedood zodra deze in de klem komt. Bij mollen vangen is de mol op slag dood als hij in de val loopt. Net wanneer je een prachtig grasveld aangelegd hebt merk je dat je grasveld omhoog geduwde richels en hoopjes aarde heeft die het idyllische landschap verpesten.


Als mollen een plaag worden, moet je er iets tegen doen. Druk het midden van de molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden zodat de pas gegraven gang weer wordt opgevuld. Hark de overgebleven aarde over het gazon.


De beste kans om mollen te vangen is in het najaar, ’s winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. Wanneer ontdekt wordt dat er mollen actief zijn of men wil voorkomen dat zij zich in de buurt vestigen, zult u het gras regelmatig moeten maaien, het terrein bewerken met zaai-, verticuteer- en bezandingsmachines en zorgen dat er veel geluidsoverlast is en blijft. Maar zelfs dit garandeert geen mollen vrij terrein.


Nu zijn er ontzettend veel manieren van mollen bestrijding. U kunt de mollen bijvoorbeeld verjagen met geluid. Een andere optie is het plaatsen van een klem. Hiervoor wordt veelal een ultrasoon apparaat gebruikt of lege flessen.


De mollenklem is niet bepaald een diervriendelijk middel tegen mollen in de tuin. Ze voeden zich met larven, wormen en insecten die heel wat meer schade aan je gazon kunnen toebrengen dan een molshoop. Vanaf de vroege lente worden de mollen actief en kunnen er molshopen in je gazon opduiken. Wanneer u ontdekt dat er mollen actief zijn of als u wilt voorkomen dat zij zich in de buurt vestigen, zult u het gras regelmatig moeten maaien. Een mol heeft een territorium van gemiddeld 4m².


Het is ook verstandig om het terrein te bewerken met zaai-, verticuteer- en bezandingsmachines en om ervoor te zorgen dat er veel geluidsoverlast is en blijft. Dat ze hiertoe succesvol zijn blijkt wel uit de wijde verspreiding van de zogenaamde bronstgangen in ons lan die op dat moment het meest opvallen. Tijdens zijn zoektocht doorkruist de mol vaak het territorium van andere heren met een stevig duel tot gevolg.


Alleen wanneer ze een nest hebben, delen de mollen voor korte tijd hetzelfde gebied. De kleine, donkere gravers geven vaak de voorkeur aan vruchtbare grond met een actief bodemleven in een waterrijke omgeving. Molshopen van mollen op uw gazon. Trap daarvoor alle bovengrondse loopgangen en molshopen plat. We kunnen de mol ook uit zijn gang scheppen als we deze zien graven.


Daarna moet je geduld oefenen en in alle stilte wachten tot de mol zich weer aan het graven zet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts