vrijdag 10 maart 2017

Tomatenplant

Er zullen er meerdere ontstaan, maar die kun je wegknippen of dieven. Als de tomatenplant ongeveer twee meter is, knip je hem af. Anders blijft hij doorgroeien en dat gaat ten koste van de energie voor de tomaten. Bij dieven worden de okselscheuten (de dieven) regelmatig uitgebroken om de opwaartse groei van de tomatenplant te bevorderen.


Als je een goede oogst wilt met rijke sappige tomaten, dan moet je je tomatenplant goed verzorgen. Klimtomaten moet je goed opbinden en je moet ze dieven. Daarnaast moet je alle soorten tomaten voldoende water geven. Lees meer bij tomatenplant verzorgen.


Hoe verzorg ik een tomatenplant ? Tomatenplanten dient men voldoende water te geven. Door middel van dieven kan men ervoor zorgen dat de tomatenplant steviger en groter wordt. Dit is bevorderlijk voor de kwaliteit van de tomaten.


Tomatenplant

Doe dit ongeacht het soort tomatenplant dat je hebt. Alles onder de eerste bloemtros weghalen zorgt voor een stevige stam, waardoor je een sterkere plant krijgt. Dit moet ervoor zorgen dat het grootste deel van de voedingsstoffen naar de vruchten gaat in plaats van het vormen van meer blad in nieuwe uitlopers.


De tomatenplant wordt in de moderne teelt klimmend gekweekt en heeft een trosvormige bloeiwijze. Bij tomaat worden de kleur en de stevigheid van de vruchten beïnvloed door de bemesting. Een gedetermineerde tomatenplant groeit tot een bepaalde, beperkte omvang en stopt dan of op zijn minst vertraagt de groei aanzienlijk. Een kooi moet tenminste meter groot zijn, zelfs groter als je wilt dat de plant heel goed groeit. Je hoeft de plant niet op te binden.


Zelf tomaten kweken is helemaal niet moeilijk. Ze nemen in de Makkelijke Moestuin heel wat minder ruimte in dan in een gewone moestuin. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem.


Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Geef dan matig water, anders barsten de vruchten! Zoals gezeg zeker niet elke tomatenplant krijgt dieven aan het einde van een bloemtros, wij zien het bij nog geen van alle tomatenplanten. Maar als je ze tegenkomt is het in ieder geval wel belangrijk om zo’n dief te herkennen en te verwijderen.


Kan ik een tomatenplant tijdens de winter in de tuin laten staan? In het voorjaar had ik twee tomatenplantjes geplant. Helaas vond mijn hond dat een ideale plek om zn blaas te legen waardoor ze niet lang gestaan hebben. Aangezien we die in een binnensituatie niet hoeven te verwachten is dit verspilde energie. Door te dieven zorg je ervoor dat je een tomatenplant krijgt met één stevige stengel.


Alle zijscheuten (de dieven) die in de bladoksels ontstaan moeten regelmatig verwijderd worden, zodat de tomatenplant energie kan gebruiken voor de ontwikkeling van de vruchten. Je kan er voor kiezen om niet te dieven maar het gewas verwildert dan. Je kan dit doen door de scheutjes eenvoudigweg uit te trekken.


Tomatenplant

Eind augustus zal je naast de jonge scheuten ook de toppen van de tomatenplant moeten snoeien op twee bladeren boven een tros. Dieven zoals ze dat noemen. Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde.


Een tomatenplant maakt namelijk overal op de stengel wortels aan. Doe het plantgat dicht en druk lichtjes aan zodat de wortels in aanraking komen met de aarde. Dit geeft meer kans op een voorspoedige groei! Zo, de tomatenplant is geplant en kan groeien! Met versnelde opnames kun je goed zien hoe een tomatenplant groeit.


Tomatenplant

Van zaadje, naar plant, van bloemen tot tomaat. Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. Niets zo moeilijk als de hoeveelheid blad aan een tomatenplant omschrijven.


Het gaat ook niet altijd om de bladhoeveelhei maar ook over de afstand tussen twee bladeren, de internodiën genoemd. Sommige rassen vertonen lange internodiën, ander korte internodiën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts