woensdag 23 januari 2019

Pruimenboom snoeien

Is de pruimenboom nog niet zo groot dan kun je ook een wat lichtere meer handzame snoeischaar gebruiken. Zorg er altijd voor dat je de juiste maat snoeischaar gebruikt om beschadigingen aan de pruimenboom te voorkomen. Periode om pruimenboom te snoeien Pruimenbomen en fruitbomen snoeien kan niet het hele jaar door. Het snoeien van de pruimenboom.


Het beste kun je de pruimenboom snoeien zo snel mogelijk na de oogst.

De bomen zijn namelijk erg gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel. Een pruimenboom die geen of weinig vruchten draagt, gaat door snoeien niet meer vruchten dragen! Probeer bij verwaarloosde bomen de snoei over jaar te verdelen.


Wanneer pruimenboom snoeien. Gedurende het vroege voorjaar heb je beter zicht op de groeimogelijkheden van een fruitboom. Er wordt vaak gezegd dat een pruimenboom zichzelf snoeit.


Dit is ook gedeeltelijk zo.

Een pruim snoei je zo weinig mogelijk – zeker minder dan appel- en perenbomen. De takken die geen licht meer krijgen, sterven namelijk af. In die zin hoef je een pruimenboom dus niet te snoeien. Door dit krachtige snoeien lopen een aantal knoppen sterk uit en wordt er van onderuit direct vruchthout gevormd.


Na groeiseizoen wordt de jonge kroon van de pruimenboom onder handen genomen door middel van vormsnoei. Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom dan is het verstandig om hem goed te snoeien. Er zijn twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen.


Deze moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden. Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in onze shop. De pruimenboom snoeien , wanneer kun je dit het beste doen?


Kies bijvoorbeeld voor augustus, wanneer de bomen veel rijpe vruchten hebben. Het eerste heeft wel onze voorkeur. Zorg er tenminste voor dat er geen vorst over de snoeiwonden gaat, en het liefst ook zo min mogelijk regen.


De meeste kenners geven echter de voorkeur aan een pruimenboom snoeien in de late zomer. Als je het in april of mei doet zou je het vormen van nieuwe knoppen kunnen verstoren.

Doe het in ieder geval niet te laat in het jaar. In het algemeen wordt ook bij deze boom geadviseerd om twee weken na de oogst te snoeien. Dit geldt ook voor andere Prunus-soorten zoals kers, amandel, kwets, abrikoos en sierkersen. Pruimenboom snoeien , hoe en wanneer Pruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september.


Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment. Dit hoeft niet zo grondig als bij bijvoorbeeld appel- en perenbomen.


Wil je graag meer pruimenbomen, maar houdt de prijs in het tuincentrum je tegen? Met een beetje geduld kweek je zelf redelijk gemakkelijk een pruimenboom op. Paar meter vanaf de hoofdboom.


Snoeien kan vanaf april tot september. Deze worteluitschieters schieten een paar meter vanaf de hoofdboom uit de grond omhoog. In dat geval wordt de snoeiperiode met een maand verlengd. Deze bomen kunnen dan ook tussen november en maart worden gesnoeid.


Dit geldt bovendien ook voor fruitbomen zoals een appel-, peer- en pruimenboom. Wat met het snoeien van ABC bomen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts